Societatea Romana de Pediatrie a lansat luni campania "Sa protejam impreuna copilaria", in contextul in care Romania are inca cea mai ridicata rata a mortalitatii infantile din Uniunea Europeana la copii de pana la 5 ani, iar numarul cazurilor de imbolnavire cauzate de boli infectioase pediatrice a crescut in ultimii ani. Datele despre mortalitatea infantila si cauzele acesteia in Romania arata ca majoritatea deceselor survenite la copiii sub 5 ani pot fi prevenite. Potrivit celor mai recente date Eurostat, mortalitatea infantila in Romania este de 9,8 la mie (9,8 morti la 1000 de nou nascuti), aproape dubla fata de media europeana.

"Sanatatea copilului este un indicator cheie pentru sanatatea unei societati, iar in prezent, acest subiect in Romania se afla din nou pe agenda publica din cauza incidentei ridicate a cazurilor de boala, de mortalitate infantila etc, in comparatie cu alte tari. Societatea Romana de Pediatrie a initiat aceasta campanie pentru a oferi copiilor din Romania sansa de a avea cel mai bun start in viata prin educarea parintilor si sprijinirea medicilor in activitatea zilnica, cu informatii referitoare la subiectele cele mai importante pentru ingrijirea copilului", declara Prof. Dr. Marin Burlea, Presedintele Societatii Romane de Pediatrie.

Vinovate pentru toate aceste decese sut anomaliile congenitale si afectiunile aparute in perioada perinatala, in aproape jumatate din cazuri (48%), bolile aparatului respirator, cele infectioase si parazitare (30%) si accidentele (10%).

Citeste mai multe despre campanie pe MedLive.ro