"Romanii din Italia au fost etichetati cu un stigmat infamant, acela de violatori. Este unul din stereotipurile cele mai rusinoase pe care le-a putut emana un sistem de informatie superficial. Iar un asemenea stereotip poate produce fenomene de violenta rasista", a declarat miercuri la Roma Gianfranco Fini, presedintele Camerei Deputatilor din Italia.

Politicianul italian a vorbit la prezentarea unui volum scris de un deputat italian, Guido Melis, ȋmpreuna cu jurnalista romanca Alina Harja , intitulat „Romanii- minoritatea decisiva pentru Italia de maine”.

Gianfranco Fini, amintind de modul ȋn care presa din Italia a tratat subiectele legate de unele crime comise de cetateni romani, a sustinut ca „institutiile pot si trebuie sa faca mult pentru combaterea prejudecatilor, dar un rol important apartine mass-media".

"La baza prejudecatilor de azi referitoare la romani, a mai adaugat Fini, exista, mai ȋnainte de toate, un adevarat gol de memorie culturala ce caracterizeaza lumea politica si cea a informatiei dar si societatea italiana".

Fini a amintit contributia culturala europeana a unor personalitati romanesti, citandu-i pe Eugen Ionesco, „constrans la exil de catre regimul comunist” si pe Mircea Eliade. „Nu ȋnteleg cum este posibil ca unii italieni care apartin de cercurile asa zis ȋnalte uita de aportul cultural al intelectualilor romani ȋn contextul european. Imi amintesc de tineretea mea, cand italieni de dreapta cunosteau opera lui Vintila Horia, ȋn special "Dumnezeu s-a nascut ȋn exil".

„Italia poate fi un pamant plin de oportunitati si de crestere pentru romani, dar si pentru italienii care interactioneaza cu romanii”, a mai afirmat presedintele Camerei Deputatilor din Italia. El a conchis exprimandu-si speranta ca romanii din Peninsula care azi sunt oaspeti, „maine sa devina cetateni”.

Si deputatul Guido Melis, autor al volumului prezentat, a insistat asupra valorilor comune care ȋi leaga pe italieni de romani, pornind de la relatiile economice: „Raportul dintre cele doua economii este deja pus ȋn evidenta de munca romanilor din Peninusla, dar si de activitatea economica a italienilor ȋn Romania. Pe aceste baze trebuie sa construim o legatura din ce ȋn ce mai stransa, valorizand radacinile comune europene”- ne-a declarat Melis.

Co-autoarea volumului despre romani, Alina Harja, ne-a precizat ca obiectivul cartii este acela de „a arata adevarata fata a comunitatii de romani din Italia, formata din fiinte umane cu defecte, calitati, vise, sperante si opinii proprii. Romanii au fost folositi de catre clasa politica italiana mai ales ȋn campanii electorale. De fapt, suntem cetateni europeni si avem dreptul sa fim tratati ca atare”.