O judecatoare din Marea Britanie a fost amendata cu 9.000 de lire sterline (peste 10.000 de euro) pentru ca a evacuat-o in mod abuziv pe chiriasa sa romanca, relateaza The Teleghraph.

Stephanie Lippiatt, un magistrat britanic respectat, in varsta de 63 de ani, a fost de asemenea sanctionata pentru distrugerea bunurilor personale ale Mariei Percec, o romanca de 28 de ani, care locuia cu chirie in orasul Kingston-Upon-Thames.

Pe 18 iunie 2009, judecatoarea impreuna cu un alt barbat, Victor Hawes, de 41 de ani, au dat buzna in locuinta in care statea romanca si au incercat evacuarea fortata a acesteia, in urma unei altercatii privind chiria. Totodata, acestia i-au aruncat hainele si alte lucruri apartinand femeii pe casa scarii a cladirii. Intreaga scena a fost filmata cu un telefon mobil de prietenul Mariei Percec.

In urma incidentului, cei doi britanici au fost arestati, iar potrivit politiei, Lippiatt ar fi facut si afirmatii cu caracter rasist la adresa romanilor, in momentul retinerii spunand: "Acestia sunt straini afurisiti si vor scapa". De asmenea, potrivit inregistrarii video vizionate de jurati, Hawes i-a facut pe chiriasi "gandaci romani".

Hawes a pledat vinovat pentru distrugere de bunuri si afirmatii rasiste, primind o pedeapsa de patru luni, cu amanarea de un an a punerii in executare a sentintei, si 120 de ore de munca in folosul comunitatii.

Instanta a achitat-o pe Lippiatt de acuzatiile de agresiune si rasism, dar a obligat-o la plata a 2.000 de lire sterline pentru incercare de evacuare fortata si 250 de lire pentru distrugere. Totodata, ea va trebui sa suporte costurile apararii, care se ridica la 5.000 de lire sterline, dar si costurile procesului, de circa 1.900 lire sterline. De asemenea, britanica a fost suspendata din functia de magistrat.