Unul din momentele cele mai mediatizate ale alegerilor din Diaspora a avut loc la sectia 23 din cadrul Accademiei di Romania, in plin centrul Romei. Protagonista a fost actrita Ramona Badescu, proaspat numita consilier pentru problemele romanilor de catre primarul capitalei, Gianni Alemanno.

Sosita la Accademia pentru a vota, Ramona Badescu a fost abordata de un grup de contestatari, care se aflau deja in afara sectiei de vot. Episodul discutiei aprinse dintre Ramona Badescu si cei trei romani a facut valva in presa din Italia, care a titrat a doua zi: “Romanii o contesta pe Ramona Badescu: nu ne reprezinta (Ansa), “Ai facut doar calendare” (La Repubblica), “Nu stii nimic de problemele noastre” (Il Messaggero) etc.

HotNews.ro prezinta in exclusivitate un material video realizat in momentul polemicii avute cu romani aflati la Accademie.

Boxerul care a muncit la negru:

La ora pranzului, chiar inainte de a intra in curtea Accademiei, actrita a fost intampinata de catre Tiberiu Chiriac, fost boxer roman. Chiriac este o veche cunostinta a ziaristilor din Peninsula, cu o istorie trista si controversata. El a sosit in Italia in anul 2000, ca sportiv, dar afirma ca Federatia italiana de box l-a exploatat, neplatindu-i meciurile disputate. Sustinand ca este “o victima a rasismului si a exploatarii strainilor in lumea sportului italian”, Chiriac a recurs chiar la greva foamei in fata Senatului italian pentru a-si revendica drepturile.

Tiberiu Chiriac a venit la Accademie pentru a-si prezenta protestul in fata telecamerelor de la RaiTre si a ziaristilor romani prezenti.

Chiar in timp ce el face o declaratie la microfonul HotNews.ro, apare si Ramona Badescu, despre care boxerul spune ca “i-am prezentat cazul meu Ramonei, mi-a spus ca pe mine ma poate ajuta Obama”. El o abordeaza pe actrita romanca, aratandu-i copii ale articolelor de ziare care descriu cazul sau. Ramona pare initial interesata sa-l consoleze pe roman, dar, ulterior, il abandoneaza si se indreapta spre telecamera Rai pentru un interviu.

Proprietarul magazinului incendiat:

In al doilea material video o vedem pe Ramona Badescu acordand un interviu in legatura cu scrutinul. In timp ce vorbeste, este intrerupta de un alt roman, Cosmin C., care o intreaba “daca cunoasteti cazul meu, avand in vedere ca vreti sa-i reprezentati pe romanii de la Roma”. La raspunsul negativ al actritei, Cosmin C. ii spune ca el este proprietarul unui magazin romanesc distrus in urma unei explozii puse la cale de niste italieni.

Romanul contesta apoi repezentativitatea Ramonei in Primaria Romei: “Nu suport ideea ca cineva sa vorbeasca in numele romanilor(…) despre cazuri concrete, doar ca sa vorbeasca vorbe.”- “ Veniti cu mine intr-o zi sa vedeti cum lucrez. Pana acum sapte luni de zile eram o actrita, faceam teatru, cantam(….) In ’90 am castigat Mamaia!” replica Ramona.

Contestatie “artistica”

In acest moment intervine in discutie o alta tanara, “o romanca ce traieste in Italia”- spune. Ea o contrazice la randul ei pe Ramona Badescu: “Nu e adevarat ca ati castigat la Mamaia si nici Miss Italia”. Ramona raspunde: “Am prezentat Mamaia si am fost aleasa cea mai frumoasa romanca din Italia”.

Dupa o discutie incinsa, presarata cu numeroase intepaturi, Ramona se apara invocand divinitatea: “Ceea ce am facut eu, am facut personal, avand drept consilieri pe Dumnezeu si pe familia mea, prin educatia primita”.

Raspuns la critici pentru HotNews.ro:

Dupa consumarea incidentului, Ramona Badescu ne-a acordat o declaratie in exclusivitate cu privire la cele intamplate, in cadrul unui interviu mai amplu: “Celor care m-au criticat, le raspund ca cel mai bine este sa vedem lucrurile pozitive pe care le face fiecare, nu sa ne consumam energiile pentru a spune “Dar tu de ce ai facut asa”? Ar fi bine daca fiecare ar face un lucru bun, fara sa judece pe altii asa cum eu nu judec pe cei care ma judeca. As vrea ca, in jurul meu, sa fie mai multa unire, nu rautate sau invidie. Eu sunt consiliera primarului doar de trei luni, nu sunt o persoana politica si nu mi se poate cere sa fac minuni. Daca romanii ma voiau ca persoana politica, trebuiau sa ma voteze. Dar nu au facut-o, acum nu imi pot cere miracole. Ceea ce fac este gratuit, pana si telefonul il platesc eu”.