Aproape 4500 de romani se afla in inchisori in cele doua tari cu mari comunitati de romani, 2638 in Italia si 1806 in Spania. Datele au fost prezentate de ministrul de externe Adrian Cioroianu la bilantul anului 2007 in diplomatia romana.

Potrivit datelor pe care le detine, Cioroianu a spus ca 223 de romani au fost indepartati de pe teritoriul italian pe baza decretelor emise de autoritatile de la Roma, iar 2.638 de persoane provenind din România erau deţinute în Italia si alte 1.806 în Spania. Cifra decretelor de indepartare este in crestere, în condiţiile în care ministrul italian de Externe, Massimo d'Alema, cu ocazia vizitei întreprinse la Bucureşti la începutul lunii ianuarie, anunţase un număr de 158 de cetăţeni români îndepărtaţi.

Cioroianu a recunoscut ca nu ministerul nu anticipase probleme atat de numeroase ale cetatenilor romani aflati in strainatate, iar anul 2007 a fost unul solicitant din acest punct de vedere. Tocmai in acest sens a fost infiintat Centrul pentru Situaţii de Urgenţă, structură fără precedent în cadrul MAE, şi au fost iniţiate o serie de proiecte pentru sprijinirea românilor din străinătate.

El a reamintit eforturile depuse pentru introducerea elementelor de limbă românească şi cultură în şcolile din Italia şi Spania frecventate de copiii români, dar si faptul ca MAE lucrează la deschiderea a trei noi consulate în Italia şi patru în Spania şi de suplimentarea cu aproape 50 de posturi a personalului de la secţiile consulare ale ambasadelor de la Chişinău şi Roma, precum şi la consulatele generale de la Milano şi Torino.