Piata muncii va fi restrictionata pentru inca un an pentru romanii din Italia. Anunatul a fost facut pe 9 ianuarie, la Roma. Hotararea aparatine guvernului italian si este prevazuta intr-o circulara comuna a ministerelor de interne si al solidaritatatii sociale din Peninsula, datata 4 ianuarie 2008.

Astfel a fost prelungita cu un an perioada de tranzitie, valabila pentru 2007, care prevedea accesul liber numai pentru anumite categorii de munca. Sectoarele liberalizate deja de la 1 ianuarie 2007 sunt: agricol, hotelier, asistenta personala, constructii, mecanica si de conducere.

Liberalizarea completa a pietei muncii in ceea ce priveste angajarea romanilor va avea loc dupa 31 decembrie 2008. Panat atunci, romanii care vor sa se angajeze in Italia si nu fac parte din categoriile menationate, vor trebui sa obtina o aprobare speciala (nulla osta) din partea autoritatatilor competente - Biroul Unic pentru Imigratie.

Pana la 1 ianuarie 2009 raman in vigoare prevederile legii actuale, adica circulara nr. 2 din 28 decembrie 2006 si nr. 3 din 3 ianuarie 2007, emise de cele doua ministere italiene.

Anuntul prelungirii perioadei tranzitorii constituie o surprizat atat pentru romani, cat si pentru functionarii italieni. In data de 4 ianuarie, contactand biroul de informatii al Ministerului solidaritatatii sociale, am fost informati ca perioada de tranzitie prevazuta pentru cetatatenii romani nu mai era valabila.

Cetatenii romani care vor sa afle mai multe detalii despre noile proceduri pot apela la numarul telefonic gratuit 800 196 196, selecationand din meniu optiunea 5 si apoi secatiunea Imigratie.