Mai multi imigranti romi s-au plans de "tortura" si "terorism" dupa ce agentii de securitate de la o cafenea din Malmo, deschisa pe timpul noptii si destinata persoanelor fara adapost, au refuzat sa ii lase sa doarma in cladire, relateaza thelocal.se, citat de Mediafax.

Vineri noaptea, imigrantii au inaltat un banner in suedeza si romana in interiorul cafenelei, cerand sa li se respecte dreptul de a dormi, dupa ce au fost treziti in doua nopti la rand. "Vi vill bra sova" (Vrem doar sa dormim)" - se putea citi pe banner.

In noptile de miercuri si joi, personalul cafenelei a inceput sa trezeasca persoanele care dormeau in local, dupa ce departamentul de pompieri din Malmo a decretat ca aceasta cladire nu este adecvata pentru dormit. Municipalitatea a angajat agenti de securitate care sa vegheze la respectarea acestei norme.

"Romii care erau in cladire au descris aceasta masura drept terorism, tortura, afirmand ca este cu adevarat ingrozitor si ca nu pot supravietui daca lucrurile vor continua in acest fel", a declarat Saskia Gullstrand, de la organizatia Solidaritate cu imigrantii UE. "Nu pot sta treji toata ziua si toata noaptea. Nu este posibil din punct de vedere fizic".

Mats Nilsson, de la departamentul local de pompieri si interventie, a declarat pentru cotidianul Kvallsposten ca decizia a fost luata din motive de sanatate si siguranta.

"Locul nu este adecvat pentru dormit. Rezolvarea acestei probleme revine municipalitatii Malmo", a declarat el.

Gullstrand a declarat ca, initial, autoritatile le-au permis joi persoanelor fara adapost sa doarma in cafenea, atat timp cat dorm pe paturi si nu pe saltele, dupa care s-ar fi razgandit in miezul noptii. Astfel ca le-au trezit violent si au aprins luminile, chemand politia atunci cand acestea au refuzat sa se trezeasca.

Dupa protestul de vineri, personalul cafenelei si agentii de securitate au renuntat sa mai trezeasca sutele de persoane fara adapost din cladire, permitandu-le sa doarma dupa miezul noptii.

Fara un adapost pe timp de noapte in Malmo pentru imigranti europeni, singura optiune este ca romii sa se intoarca in taberele improvizate pe care le-au ridicat in interiorul si la periferia orasului, unde "traiesc in conditii ingrozitoare", afirma Gullstrand.