​Ministerul Afacerilor Externe vrea ca Romania sa-si redirectioneze asistenta oficiala pentru dezvoltare catre domenii precum consolidarea statului de drept in tari precum Republica Moldova sau Egipt, potrivit unei strategii prezentate miercuri de un oficial al MAE.

Schimbarea prioritatilor Romaniei in asistenta oficiala 2014-2018Foto: Hotnews

Sefa Unitatii de Asistenta pentru Dezvoltare din MAE, Doina Doroftei, a prezentat modificarile de strategie la o masa rotunda a Centrului Roman pentru Politici Europene (CRPE) privind afirmarea Romaniei ca donator catre alte state. Conform strategiei, actualele prioritati tematice ale asistentei oficiale oferite de Romania sunt tranzitia spre democratie, sustinerea agriculturii si dezvoltarea economica sustenabila, protectia mediului, educatia si sanatatea.

In schimb, pentru perioada 2014-2018, MAE intentioneaza sa schimbe cadrul strategic, astfel incat sa fie orientat catre domeniile: pace si securitate, reconstructie post-conflict, cresterea increderii, mediere; promovarea democraţiei, consolidarea statului de drept şi respectarea drepturilor omulu; dezvoltare economică durabilă; educatia. Statele vizate de asistenta oficiala romaneasca sunt in prezent Republica Moldova, Ucraina, Belarus, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Egipt, Tunisia, Libia, Irak, Palestina si Afganistan, conform prezentarii MAE.

"Republica Moldova este partener prioritar, iar pe planul secund sunt Georgia si Egipt", a afirmat Doroftei.

Pentru 2014-2018, priorităţile geografice vizate vor fi Regiunea Extinsă a Mării Negre; Orientul Mijlociu şi Nordul Africii. La nivel bilateral, principalele acţiuni vor fi concentrate în Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Egipt, Afganistan, se mai arata in prezentare.

In 2012, asistenta oficiala petru dezvoltare acordata de Romania era de 373,7 milioane de lei in actiunile multilaterale si 120 de milioane de lei pe relatia bilaterala.

Pentru Republica Moldova, Guvernul Romaniei a alocat in anul 2010 un sprijin de 100 de milioane de euro pentru proiecte de dezvoltare, insa pana in prezent doar 17 milioane de euro au fost angrenati efectiv in diverse lucarari, dintre care 8 milioane de euro in interventiile pentru persoanele afectate de inundatiile din anul 2011 din Republica Moldova si alti 9 milioane de euro fonduri care urmeaza sa fie cheltuite in proiectul gazoductului Iasi-Ungheni. Directorul CRPE, Cristian Ghinea, a principala hiba a ajutorului de 100 de milioane de euro a constituit-o lipsa unui mecanism de implementare.