Uniunea pentru o Miscare Populara (UMP, dreapta) s-a aratat ingrijorata, marti, de "explozia furturilor" la Paris, pe care le imputa in special "delincventilor de origine romana", relateaza Le Point, citat de Mediafax.

UMP interpreteaza aceasta crestere drept "efectul Taubira asupra securitatii", referindu-se la ministrul Justitiei Christiane Taubira. "Absenta fermitatii Guvernului fata de delincventii de origine romana i-a determinat pe acestia din urma sa isi multiplice infractiunile", apreciaza intr-un alt comunicat grupul UMP din Consiliul din Paris, care denunta "lipsa de actiune a primarului Parisului in demolarea taberelor insalubre de la portile capitalei".

In opinia secretarului national al partidului pentru securitate, Bruno Beschizza, cresterea numarului de furturi este imputabila "politicii penale a lui Taubira, cu o cultura a scuzelor, laxismului judiciar si impunitatii institutionalizate", un "trio periculos" care incepe sa produca "efecte devastatoare". La inceputul lui februarie, ministrul de Interne Manuel Valls, a anuntat infiintarea unor "celule" specializate in jandarmerie si comisariate pentru a combate furturile in crestere in 2012.

Marti, Le Figaro a mentionat o "explozie istorica" de furturi in capitala, cu o crestere de aproximativ 59 la suta la Paris in ianuarie 2013, in raport cu aceeasi luna a lui 2012. In ceea ce priveste furturile din buzunare la metrou si in reteaua RER, cresterea este de 58 la suta, potrivit cotidianului.

Fara a confirma sau infirma cifrele, prefectul de politie din Paris Bernard Boucault a explicat intr-un comunicat ca numarul delictelor inregistrate in ianuarie 2012 omite cateva zile, ceea ce ar putea explica partial "cresterea constatata intre ianuarie 2012 si ianuarie 2013", potrivit unei surse.