General Dynamics a prezentat primele imagini cu următoarea generație de tancuri de luptă - AbramsX, următoarea evoluție a principalului tanc de luptă din dotarea forțelor americane și nu numai. AbramsX va fi un tanc cu un motor hibrid, mai ușor, cu protecție mai bună, sistem automatic de tragere și cu un echipaj mai mic, la pachet cu multiple funcții electronice și de inteligență artificială.

AbramsXFoto: Captura YouTube

General Dynamics Land Systems a dezvăluit oficial viitorul concept de tanc de luptă principal AbramsX, care din imagini se poate observa că vine cu o turelă puternic schimbată față de actualele modele.

Noua turelă de pe AbramsX are mai multe sisteme electro-optice și o stație de arme cu un tun de 30 de milimetri.

Principala sa armă este un tun de 120 mm derivat din modelul XM360 și vine cu un sistem de suprimare a flamei în momentul focului. Totodată tunul vine și cu o mitralieră coaxială.

Modelul prezentat vine cu un camuflaj gri-urban, cu contraumbrire de-a lungul fustei ce protejează șenilele.

Turela AbramsX este una fără pilot, cu un sistem de muniție cu încărcare automată ce face posibilă o dimensiune redusă a echipajului, de la patru oameni în prezent la trei. Acesta este, de asemenea, o schimbare majoră care crește capacitatea de supraviețuire a tancului și eliberează mult spațiu în turelă pentru mai multe capacități, scrie publicația The Drive.

Turela montată pe modelul AbramsX prezentat nu este complet finalizată, ci are locuri libere lăsate pentru montarea unor diferite tipuri de tehnologii de protecție sau de cercetare: sisteme de contramăsuri sau de protecție activă Trophy, dar și sisteme de camere care să permită echipajului o vedere la 360 de grade din interiorul vehiculului blindat.

AbramsX, cu motor hibrid și mai ușor decât actualele tancuri de luptă

Cu toate acestea AbramsX este un tanc mai ușor decât predecesorii săi, chiar dacă oficial nu se cunosc exact toți parametri. Spre exemplu, tancul M1A2 System Enhanced Package Version 3 (SEPv3), cea mai modernă versiune a lui Abrams aflată în funcțiune în prezent, are o greutate ce se ridică la 73,6 tone.

O altă modificare substanțială este cea a propulsiei. AbramsX va va folosi un sistem de propulsie hibrid convențional-electric, iar împreună cu masa sa mai mică propune o economie de combustibil de 50% față de actualele tancuri de luptă, un avantaj enorm având în vedere că motoarele cu turbină de pe actualele Abrams consumă atât de mult kerosen încât armata americană privește acest lucru ca un compromis major între logistică și performanță.

„Acest sistem hibrid va permite, de asemenea, ca AbramsX să funcționeze și cu un zgomot mult redus în timp ce sta inactiv și, eventual, pentru perioade scurte la viteză mică, ceea ce ar oferi un avantaj tactic uriaș”, mai scrie The Drive.

VEZI ȘI: