Patru poeti romani sunt invitati sa participe in perioada 12-11 iulie la un turneu-spectacol de poezie in Catalonia, Comunitatea Valenciană şi Insulele Baleare din Spania. La aceasta a noua ediţie a programului Voci paralele, organizata de Institutul Cultural Român din Madrid în colaborare cu Instituto Ramon Llull, vor participa Ion Cristofor, Letiţia Ilea, Oana Cătălina Ninu şi Aurel Pantea.

Poetii romani vor participa alături de cei catalani Miquel Desclot, Christelle Enguix, Maria Antònia Massanet şi Marc Romera la realizarea unui spectacol în regia lui Albert Mestres, cu participarea actriţei Mireia Chalamanch. Spectacolul este conceput şi coordonat de Albert Mestres şi Sofia Fonseca şi va fi itinerat în Barcelona, Tarragona, Vilafranca de Penedes, Valencia, Badalona şi Palma de Mallorca, informeaza ICR Madrid.

Letiţia Ilea este autoarea a patru volume de poezie, dintre care trei traduse în limba franceză, este deţinătoarea a trei premii ale Uniunii Scriitorilor din România şi a Premiului Internaţional de Poezie „Jean Malrieu” din Allauch, Franţa, iar în 2005 a participat la amplul turneu "Belles Etrangères – Roumanie”.

Ion Cristofor a publicat mai multe volume de poezie ((„In odăile fulgerului”, „Cina pe mare”, „Marsyas”, „Sărbătoare la ospiciu”, „Casa cu un singur perete”), iar dintre cărţile sale eseistice face parte un volum dedicat scriitorilor de limbă franceză din diverse zone ale lumii, “Francofonie şi dialog”.

Aurel Pantea este poet şi critic literar, autor a şapte volume de poezie şi cinci de studii literare şi a primit nu mai puţin de douăzeci de premii literare importante în România.

Oana Cătălina Ninu a debutat în 2005 cu volumul de poezie “Mandala” şi este deţinătoarea a numeroase premii literare, rointre care: Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” pentru debut, Premiul de debut „Iustin Panţa", Premiul I la Festivalul „Prometheus” (2004).

Potrivit ICR, in luna septembrie a acestui an, spectacolul itinerant de poezie catalană şi românească se va muta în România, de asemenea într-un turneu prin mai multe oraşe.