O pictura semnata de Leonardo Da Vinci, disparuta in urma cu peste 300 de ani, a fost descoperita intr-o colectie privata americana si va fi expusa anul viitor, la National Gallery din Londra, scrie Wall Street Journal.

Salvator Mundi - Leonardo Da Vinci, descoperita intr-o colectie americanaFoto: ARTnews.com

"Salvator Mundi", in care este infatisat Iisus Hristos cu mana ridicata pentru binecuvantare, a fost autentificat de experti ca fiind pictura ce disparuse dupa ce a fost detinuta de Charles I si Charles al II-alea al Angliei (1630 - 1685 - n.r.).

Ultima data cand o lucrare semnata de Da Vinci a fost descoperita a fost in urma cu un secol.

"Salvator Mundi" este comparabila, potrivit WSJ, ca tematica si marime, cu "Ioan Botezatorul", expus la Luvru.

Potrivit unei surse familiare cu lucrarea, restauratorii au inceput sa lucreze la ea sperand ca vor descoperi ca apartine cuiva apropiat de Da Vinci, datorita dovezilor stilistice. Mana lui Leonardo a fost confirmata dupa ce s-au dat jos straturile de lac si vopsea aplicate in alte incercari de restaurare.

Aceeasi sursa a declarat ca ideea gasirii unui Leonardo disparut nu era "ceva ce o persoana rationala ar crede".

Revista ARTnews, care a anuntat descoperirea la inceputul saptamanii, a sugerat ca pictura ar valora 200 de milioane de dolari.

Expozitia de la National Gallery, care va avea loc intre 9 noiembrie si 5 februarie 2012, cuprinde picturi de Leonardo care au fost realizate pentru Ducele Lodovico Sforza din Milano.