Artişti şi coregrafi români participa la unul dintre cele mai importante festivaluri de profil organizate în Polonia - Festivalul European de Dans Contemporan, desfăşurat în perioada 27 iunie – 2 iulie, la Cracovia şi Bytom. Evenimentul se înscrie în amplul proiect al Conferinţei Internaţionale de Dans Contemporan şi al Festivalului de performance din Bytom.

Festivalul European de Dans Contemporan de la Cracovia şi BytomFoto: ICR

Festivalul, organizat de Teatrul Silezian al Dansului în colaborare cu EUNIC - Cracovia, îşi propune să fie o platformă de prezentare a lucrărilor tinerilor artişti din spaţiul Uniunii Europene, provocându-i la discuţii şi schimb de idei între ei, dar şi cu criticii de dans şi cu publicul amator de dans, în peisajul post-industrial al Sileziei, completat şi contrastat de arhitectura istorică a Cracoviei.

Ediţia de anul acesta va prezenta spectacole din Germania, Franţa, Italia, Cehia, Polonia, România şi Coreea, precum şi proiecţii de filme despre dans realizate în Germania, Italia şi Marea Britanie, informeaza ICR Varsovia.

Spectacolele româneşti selecţionate în Festival sunt Bun rămas! (sau despre discretele scăpări ale sistemului limbic), coregrafia Farid Fairuz (alias Mihai Mihalcea) şi After all, coregrafia Vava Ştefănescu. Din distribuţia spectacolului Bun rămas! fac parte câteva dintre cele mai cunoscute nume ale dansului contemporan românesc: Mădălina Dan, Maria Baroncea, Carmen Coţofană, Iuliana Stoianescu, cărora li se alătură coregrafa Alexandra Pirici. Spectacolul After all a participat anul acesta şi la cea de-a şasea ediţie a Festivalului Temps d’Images de la Varşovia, desfăşurată în perioada 11 martie – 11 aprilie. Spectacolul propune o plonjare în multiplele universuri ale Vavei Ştefănescu. Un alt corp (Carmen Coţofană), ca un avatar, jonglează cu universul material şi artistic al Vavei Ştefănescu, cu dimensiunile temporale, alunecă printre obiecte şi imagini şi transformă o întreagă istorie.

Spectacolele vor fi prezentate în data de 27 iunie la Cracovia, în Sala Clasică a Academiei de Teatru din Cracovia, şi în data de 28 mai la Bytom, în mina Rozbark.