Conferinţa Colecţiile româneşti în muzeele britanice organizata în 24 iunie la Londra de catre ICR împreună cu Muzeul Horniman va reuni muzeografi şi curatori din cele mai importante muzee britanice şi se va defăşura sub forma unor prezentări ce vor examina modalităţile prin care colecţiile acestor muzee, bogate în obiecte şi costume populare româneşti, pot lua forma unei expoziţii de mare amploare dedicată României.

Potrivit ICR Londra, la conferinta vor participa: Fiona Kerlogue, curatoare la Horniman Museum, Judy Rudoe, curatoare la British Museum, Edwina Ehrman, curatoare la Muzeul Victoria & Albert, Sarah Posey, director adjunct la Brighton Museum, Julia Tanner, curatoare la Haslemere Museum, Gabriel Hanganu, curator la Pitt Rivers Museum din Oxford.

Colecţia de obiecte tradiţionale româneşti din muzeele britanice este impresionantă: Muzeul Horniman are peste 500 obiecte, fotografii de arhivă şi costume populare; British Museum are în jur de 300 piese de ceramică, costume şi măşti tradiţionale, Muzeul V&A are în jur de 100 piese vestimentare.

Muzeul Horniman şi Institutului Cultural Român din Londra îşi propun ca în anul 2012-2013 să organizeze în premieră britanică o expoziţie de obiecte şi costume tradiţionale româneşti, dar şi alte evenimente care să pună în valoare cultura românească. Muzeul a demarat deja un proiect de catalogare a colecţiei româneşti, iar Fiona Kerlogue, directoarea adjunctă a Departamentului de Antropologie, va face, cu sprijinul ICR, o călătorie de cercetare pentru a pregăti viitoarele proiecte comune, se arata in comunicatul ICR.