Expoziţia „Glorii” a artiştilor Marian şi Victoria Zidaru, organizată de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia la sediul Ateneo Veneto, a fost înclusă în circuitul Art Night Venezia, manifestare la care participa palatele, muzeele, instituţiile şi fundaţiile culturale, galeriile de artă publice şi private şi bisericile, care sâmbătă, 18 iunie, îşi vor deschide porţile tuturor vizitatorilor, turiştilor şi cetăţenilor oraşului lagunar până la miezul nopţii.

Expoziţia „Glorii” a fost concepută ca un omagiu adus Veneţiei, oraşul care a determinat decisiv orientarea artistică a operei soţilor Zidaru. Astfel, conceptul de spectacol se concentrează atât pe purificare şi ardere, cât şi pe transfigurare şi schimbare. Este vorba despre angajament, linişte şi despre sacrificiul necesar cerut de ascensiunea morală. Marian şi Victoria Zidaru sunt liderii unei tendinţe artistice afirmate în ultimii ani de comunism ca alternativă, refugiu şi protest împotriva represaliilor regimului totalitar, tendinţă îndeobşte cunoscută sub denumirea de „neo-ortodoxă”.

Având dimensiuni impresionante, sculptura lui Marian Zidaru – care este amplasată în centrul Aulei Mari a prestigioasei instituţii veneţiene - poartă denumirea „Viziunea lui Ezekiel”, reprezentând un fragment din simbolul iconografic bizantin intitulat „Glorii”. Obiectul textil realizat de Victoria Zidaru reprezintă o pânză de casă brodată cu imnuri bizantine.

Evenimentul cultural Art Night Venezia, este organizat la iniţiativa Universităţii Ca’ Foscari, în colaborare cu Primăria Veneţiei, informeaza IRCCU Venetia.