Profesorii universitari Vladimir Tismăneanu şi Mircea Mihăieş şi-au lansat, miercuri, la librăria Mihail Sadoveanu din Bucuresti, cartea "O tranziţie mai lungă decât veacul. Romania dupa Ceausescu". In volumul, aparut la editura Curtea Veche, cei doi autori discuta despre starea politică, socială, morală si culturală a României după Ceausescu, este o carte despre marile teme ideologice ale lumii în care trăim.

Vladimir Tismaneanu, lansare de carteFoto: HotNews.ro

"Avem aici o enciclopedie analitică a tranziţiei româneşti (...) E vorba de peste 800 de pagini tipărite care s-au petrecut în 16 ani de conversaţii. Totul a început pe 31 decembrie 1995 şi momentul culminant a fost vara anului 2010 când am făcut ultimele 200 de pagini, care sunt inedite şi care analizează probleme zic eu vitale pentru destinul culturii politice democratice din România şi din Europa de Est", a declarat Vladimir Tismăneanu.

El a spus că volumul nu se referă numai la România după Ceauşescu, ci şi la problematica, nevrozele, fantasmele Europei de Est după comunism. "Tema cea mai importantă este tema decomunizării. De la început şi până la sfârşit sunt variaţiuni reflexive pe tema decomunizării", a afirmat Tismăneanu. Potrivit acestuia, cartea este o pledoarie pentru valorile liberale autentice, pentru societatea deschisă, transparenţă, pentru o societate care e capabilă să aibă memorie.

De asemenea, Tismăneanu a spus că "O tranziţie mai lungă decât veacul" este o carte despre marile teme ideologice ale lumii în care trăim, o carte în care autorii discută populismul în variile sale variante. "Un alt element pe care-l discutăm este nevoia de proceduri şi de instituţii", a adăugat Tismăneanu.

Cel de-al doilea semnatar al cartii Mircea Mihăieş a declarat ca de fapt volumul ii apartine lui Vladimir Tismăneanu. "Eu sunt în mod abuziv trecut în aceeaşi linie cu Vladimir Tismăneanu, dar sunt raţiuni de natură editorială, de fapt e cartea lui Vladimir Tismăneanu pe care m-am bucurat să o pot media", a declarat Mihăieş.