Scriitorul Ognjen Spahic, cea mai puternica voce in proza muntenegreana de dupa divizarea fostei Iugo­slavii, a fost recent premiat la Neptun, in cadrul celei de a zecea editii a Festivalul International „Zile si Nopti de Literatura”. Spahic a fost recompensat cu una dintre cele doua mari distinctii ale evenimentului: Premiul Festivalului pentru un tinar scriitor, distinctie acordata de Primaria Mangalia si Uniunea Scriitorilor din Romania.

Scriitorul Ognjen SpahicFoto: Polirom

Ognjen Spahic (n. 1977) a studiat ingineria si filosofia la Uni­ver­sitatea din Muntenegru. Copiii lui Hansen, singurul sau roman (Spahic a mai publicat o culegere de reportaje si doua volume de povestiri, in 2001 si, respectiv, 2007), a aparut in 2004. In prezent, Ognjen Spahic lucreaza ca jurna­list in Podgorica.

Copiii lui Hansen – roman cistigator al premiului Mesa Selimovic (cel mai bun roman publicat in 2004 in Bosnia si Hertegovina, Croatia, Muntenegru si Serbia) – a fost tradus in 2010 in cadrul colectiei „Biblioteca Polirom”.

Actiunea romanului (tradus din limba sirba de Annemarie Sorescu Marinkovic) se desfasoara in Romania, mai exact in leprozeria de la Tichilesti, ultimul lazaret de acest fel din Europa, un univers inchis si damnat in care isi petrec viata o mina de oameni proscrisi de familie si prieteni din cauza cumplitei lor maladii. Morti pentru lume, fara o legatura oricit de fragila cu ea, leprosii asista de la distanta la evenimentele care au zguduit Europa in ultima jumatate a secolului trecut, de la al Doilea Razboi Mondial pina la revolutia din 1989. In interiorul granitelor acestui spatiu, mai putin spital si mai mult anticamera a mortii, se construiesc ierarhii si relatii de putere, afinitati si dusmanii, iubiri si tradari. Fara a ocoli niciunul dintre amanuntele socante ale vietii cotidiene, de la imbratisare la crima, Spahic pune in scena, cu o extraordinara subtilitate, drama totalitarismului si a izolarii, in care singurul punct luminos, desi iluzoriu, este aspiratia spre libertate.

Marele Premiu „Ovidius“ al Festivalului Zile şi Nopţi de Literatură din 2011 a revenit scriitorului francez de origine cehă Milan Kundera. Acesta nu a putut veni, din cauza sănătăţii şi a vârstei, dar a solicitat ca premiul său de 10.000 euro să fie oferit editurii Humanitas, pentru promovarea literaturii române, scrie site-ul Uniunii Scriitorilor - Filiala Dobrogea.

Cea de a zecea editie a Festivalului International „Zile si Nopti de Literatura” s-a desfasurat in perioada 9-13 iunie, reunind aproximativ 70 de participanti din tara si de peste hotare (Belgia, Cehia, Franta, Germania, Grecia, Israel, Italia, Marea Britanie, Muntenegru, Polonia, Republica Moldova, Rusia, Serbia, Slovenia, SUA).