Ministerul Culturii si Patrimoniului National (MCPN) va incepe procedurile pentru inscrierea Ansamblului Monumental "Calea Eroilor" de la Targu Jiu, care curpinde operele lui Constantin Brancusi "Masa Tacerii", "Poarta Sarutului" si "Coloana Infinitului", pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Potrivit unui comunicat remis Mediafax, Centrul Municipal de Cultura "Constantin Brancusi" din Targu Jiu a depus luni, la Ministerul Culturii si Patrimoniului National, o solicitare pentru inceperea procedurilor de nominalizare pentru inscrierea Ansamblului Monumental "Calea Eroilor" - creatie a lui Constantin Brancusi - pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Ansamblul a fost inclus in 1991 pe lista tentativa, insa pana in prezent, nu au fost reinitiate demersurile necesare definitivarii procesului.

Consiliul Local al Municipiului Targu Jiu a aprobat, printr-o hotarare din 20 februarie 2011, inceperea procedurilor pentru inscrierea Ansamblului Monumental "Calea Eroilor" pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, si anume constituirea, prin dispozitia primarului, a unei comisii de lucru care va elabora calendarul actiunilor ce urmeaza a fi intreprinse.

Initiativa este sustinuta atat de ambasadorul Romaniei la UNESCO, Nicolae Manolescu, cat si de numerosi oameni de cultura, artisti, politicieni, jurnalisti, personalitati ale societatii civile, iubitori ai lui Brancusi din tara si strainatate, se mai arata in comunicatul Centrul Municipal de Cultura "Constantin Brancusi" din Targu Jiu.

Reprezentantii MCPN au declarat pentru MEDIAFAX ca ministerul "saluta initiativa Consiliului Local din Targu Jiu" si au confirmat ca ansamblul monumental este inclus pe lista tentativa a patrimoniului UNESCO.

"Acest obiectiv este o valoare a intregii natiuni. Intocmirea dosarului este un efort imens care trebuie sustinut si de Ministerul Culturii si de Consiliul Local Targu Jiu. Ministerul Culturii va asigura coordonarea stiintifica a proiectului in speranta ca colaborarea cu Consiliul Local va aduce roade", au spus reprezentantii MCPN.

In mod concret, ministerul va dispune alcatuirea unui grup de lucru in vederea alcatuirii documentatiei necesare pentru nominalizarea Ansamblului Monumental "Calea Eroilor" de la Targu Jiu pentru inscrierea pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Potrivit site-ului centrulbrancusi.ro, Ansamblul Monumental "Calea Eroilor" a fost realizat in anii 1937-1938 de Constantin Brancusi.

Lucrarile monumentale - "Masa Tacerii", "Poarta Sarutului", "Coloana Infinitului" - au fost realizate in baza unui proiect, care asa cum marturisea chiar Constantin Brancusi era alcatuit din elemente arhitecturale cu valoare simbolica: "o alee, care plecand de pe digul Jiului, care este locul de evocare al actelor de vitejie gorjeana, ar trece pe sub un portal ce in viitor ar marca si intrarea in gradina publica, pentru ca, continunand spre biserica ce se renoveaza, sa se termine aceasta cale ce va purta chiar si denumirea de Calea Eroilor, la monumentul recunostintei, intruchipat dintr-o coloana inalta de circa 29 m, inaltandu-se fara sfarsit, asa cum trebuie sa fie si recunostinta noastra".

Ansamblul a fost inaugurat la data de 27 octombrie 1938 si reprezinta un omagiu adus eroilor cazuti in timpul Primului Razboi Mondial.

In aprilie 2007 la Targu-Jiu a fost dezvelit inscrisul care atesta hotararea Uniunii Europene de includere a Ansamblului Monumental "Calea Eroilor" in patrimoniul cultural european, odata cu Palatul Cantacuzino si Ateneul Roman din Bucuresti si cetatea Histria din judetul Constanta.