Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) lanseaza volumul „Transilvania rosie. Comunismul roman si problema nationala, 1944-1965” de Stefano Bottoni, miercuri, 24 noiembrie, la sediul institutiei. Traducerea volumului este semnata de Dennis Deletant.

Volumul reconstruieste istoria unei regiuni multietnice a Europei central-orientale, Transilvania, in perioada cuprinsa intre 1944 si 1965. Autorul subliniaza compatibilitatea programatica dintre bolsevism si proiectul national, care a condus la transformarea aventurii ideologice a comunismului intr-un sistem de masuri birocratice si discursuri politico-culturale menite sa reactualizeze proiectul crearii unui Stat-Natiune omogen.

Stefano Bottoni este profesor la Universitatea din Bologna, unde preda istoria comparata a Europei Centrale si de Est in secolul XX, si cercetator la Institutul de Istorie, Academia Ungara de Stiinte.

Evenimentul de lansare Cuvantul de deschidere va fi sustinut de dl. Ioan Stanomir, presedinte executiv al IICCMER. Volumul va fi prezentat de dl. Dorin Dobrincu, director al Arhivelor Nationale ale Romaniei, dl. Virgiliu Tarau, vicepresedinte al Colegiului CNSAS si dl. Cristian Vasile, cercetator stiintific la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”.

Lansarea volumului este organizata de Departamentul exil si minoritati al IICCMER, în colaborare cu Institutul pentru Studierea Problemelor Minoritatilor Nationale, Cluj-Napoca, si va avea loc la sediul IICCMER, din Bucuresti.