Dirijorul Cristian Mandeal si pianista Mihaela Ursuleasa vor participa alaturi de Corul si Orchestra Filarmonicii Nationale din Varsovia la doua concerte care vor avea loc în zilele de 19 şi 20 noiembrie 2010, în Sala Mare a Filarmonicii Naţionale din Varşovia. Cele doua concerte fac parte din programul Filarmonicii Naţionale din Varşovia, „Mari simfonii ale secolelor XX şi XXI”.

Programul celor doua concerte cuprinde Două dansuri româneşti de Béla Bartók / Leó Weiner, Concertul pentru pian nr. 27 de Wolfgang Amadeus Mozart şi Simfonia nr. 3 op. 21 pentru cor şi orchestră de George Enescu.

Programul „Mari simfonii ale secolelor XX şi XXI”, in care sunt cuprinse si cele două concerte „româneşti”, include şi creaţii ale unor compozitori din Estonia, Franţa, Germania, Polonia etc. Cunoscută datorită selecţiei riguroase a repertoriului şi muzicienilor invitaţi, Filarmonica Naţională din Varşovia, initiatoarea acestui program, este cea mai renumită scenă a muzicii clasice din Polonia.

Cristian Mandeal, muzician, pianist dar şi unul dintre cei mai renumiţi dirijori români, a fost timp de mulţi ani director general al Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti. Maestrul a colaborat cu orchestre de prestigiu din toată lumea şi cu solişti de renume, iar activitatea sa a fost recompensată cu numeroase premii şi distincţii. Ca director al Filarmonicii „George Enescu”, Cristian Mandeal a organizat turnee ale acestei prime orchestre a României în peste 20 de ţări.

Mihaela Ursuleasa combină cu succes fineţea tehnicii cu talentul liric şi cu execuţia vivace. Este una dintre cele mai cunoscute pianiste tinere din România. Absolventă a Conservatorului de la Viena şi câştigătoare a concursului Clara Haskil la vârsta de 16 ani, Ursuleasa este deja un nume important în marile săli de concerte din Europa. În Polonia a susţinut recitaluri în cadrul Concursului Internaţional Chopin, ediţia a XIV-a (unde a primit premiul ascultătorilor postului 2 al Radioului Naţional Polonez), dar şi în cadrul altor evenimente muzicale (cum ar fi Festivalul Internaţional Beethoven, 2010).

Evenimentele, organizate de Institutul Cultural Român de la Varşovia împreună cu Filarmonica Naţională din Varşovia, au loc sub patronatul onorific al Ambasadorului României în Polonia, domnul Gheorghe Predescu, avand sprijinul Ambasadei României la Varşovia, informeaza ICR.