Poetul, traducatorul si eseistul Virgil Bulat a incetat din viata in locuinta sa din Cluj-Napoca, la varsta de 70 de ani, anunta Mediafax, citand un comunicat remis de Uniunea Scriitorilor din Romania - Filiala Cluj. Inmormantarea va avea loc cel mai probabil sambata. Nascut la in 24 februarie 1940, la Raduleni (Basarabia), Virgil Bulat a debutat cu poezii in "Tribuna", in 1965.

Printre volumele sale de versuri se numara "Nocturnalia" (1985), "Dragonul de ziua" (1988), "Patimile tanarului Ioan in Arcadii" (2000), "Mezopunct / Mesopoint" (2002), "Metaintarsii in mezopunct" (2005), "Metaintarsii" (2005).

Presedintele filialei din Cluj a Uniunii Scriitorilor, Irina Petras, l-a definit pe Virgil Bulat ca un "cavaler al iluziei, fin traducator din literatura franceza", un "poet de stirpe macedonskiana, indragostit de marea poezie", care "da cep ".

"Intelesuri, mirari, patimiri, cautari, canturi, strafunduri, nuante, chemari, oglindiri, toate fragede, nestiutor pagane, ingemanate, colcaie cu o stranie, paradoxala stiinta de a sugera limpezimea si transparenta. Muzicalitatea prelunga, insinuanta, dar si dibuitoare de sensuri mai adanci traduce lucrarea, ne-starea, forfota", spune Irina Petras.

Virgil Bulat a tradus din Anatole France - "Revolta ingerilor", "Zeilor le e sete", din Ana de Noailles - "Umbra zilelor", "Cartea vietii mele", Marcel Proust - "Scrisori catre Anna de Noilles" si editii din N. Steinhardt - "Monologul polifonic" si "Jurnalul fericirii".