Orchestra Nationala Radio va concerta vineri, 26 martie ora 19:00, sub bagheta dirijorului Gerd Schaller, un artist cunoscut si apreciat de publicul bucurestean, datorita concertelor vocal simfonice sustinute in ultimii ani la pupitrul celor doua orchestre Radio si Filarmonicii „George Enescu”.

Programul concertului propune publicului meloman: Brahms si Dvorak.

Pianistul Horia Mihail, solist concertist al Orchestrelor si Corurilor Radio, va interpreta in prima parte a programului Concertul nr.1 in re minor pentru pian si orchestra, op.15 de J. Brahms, alaturi de Orchestra Nationala Radio. In partea a doua a concertului va putea fi audiata Simfonia a IX-a in mi minor Din Lumea Noua, op. 95 de A. Dvorak.

Dirijorul Gerd Schaller este un artist complex, cu un repertoriu divers, simfonic, vocal-simfonic si de opera. In ceea ce priveste repertoriul simfonic, dirijeaza cu predilectie Mahler, Bruckner, Brahms, Beethoven, Ceaikovski, dar si lucrari ale marilor compozitori francezi - Berlioz, Ravel, Debussy. In acelasi timp este preocupat de largirea repertoriului cu prime auditii de muzica contemporana, organizand serii de concerte cu lucrari de „muzica noua”, cum sunt premiera germana a Simfoniei a III-a Tacerea de James MacMillan sau Circul lui Giuseppe de Piotr Moss. Este invitat sa dirijeze cele mai cunoscute orchestre germane (Dresda, Bamberg, Bremerhaven, Braunshwig, Hanovra, München, Leipzig), dar si alte ansambluri de prestigiu, cum este Orchestra Simfonica Nationala din Praga. Gerd Schaller este fondator si director artistic al Festivalului „Ebracher Musiksommer”, organizat in cooperare cu Radiodifuziunea Bavareza.

Pianistul Horia Mihail a concertat cu majoritatea orchestrelor simfonice din Romania, cu importante orchestre europene, iar in Statele Unite a fost solist al orchestrelor Boston Pops (sub bagheta lui John Williams si Keith Lockhart), Topeka Symphony, Boston University Symphony si University of Illinois Symphony. A sustinut recitaluri in diverse formule alaturi de artisti cunoscuti ca Lory Wallfisch, Peter Zazofsky, Nathaniel Rosen, Andres Diaz sau recitaluri solo. Dupa ce a fost timp de trei ani lector universitar la Boston University, Horia Mihail a revenit la Brasov (din toamna lui 2002) ca solist al Filarmonicii si membru al cunoscutei formatii Romanian Piano Trio, alaturi de violonistul Alexandru Tomescu si celistul Razvan Suma, cu care a sustinut concerte de mare succes in tara si strainatate.

In pauza concertului Orchestrei Nationale Radio, Editura Casa Radio va lansa in foaierul central al Salii de concerte Radio, dublul CD bizantin de Pasti Patimile si Invierea Domnului de Paul Constantinescu, o „restituire” discografica comentata de prof. univ. dr. Valentina Sandu Dediu impreuna cu Dan Mihai Goia, dirijorul Corului Academic Radio. Este singura editare discografica a acestei ample creatii in care Paul Constantinescu a reusit sa armonizeze spiritul romanesc si muzica sacra rasariteana cu formele si genul de traditie apuseana, o reusita simbioza componistica pusa in valoare din plin de versiunea interpretativa: baritonul Eduard Tumagian, mezzosoprana Gabriela Popescu, basul Mircea Moisa, sopranele Alina Bottez si Simonida Lutescu, tenorul Razvan Sararu, bas-baritonul Constantin Cocris, Corul Academic Radio pregatit de Dan Mihai Goia si Orchestra Nationala Radio aflata sub bagheta lui Horia Andreescu.