Seria prezentarilor de carte romaneasca in fata publicului german continua cu lansarea, pe 9 februarie 2010, a volumului Republica absenta / Die abwesende Republik (2009), un studiu politologic al profesorului Daniel Barbu tradus de Larisa Schippel si editat in cadrul seriei Forum Rumänien a editurii Frank&Timme din Berlin. Prin intermediul acestei carti publicul german va putea cunoaste transformarile politice care au avut loc in Romania, in ultimii 20 de ani, din perspectiva autorului.

In prezenta autorului si a doi specialisti romanisti, a profesoarei Larisa Schippel de la Universitatea Humboldt (traducatoarea cartii si moderatoarea serii) si a profesorului Thede Kahl, prestigios balcanolog si romanist, membru al Academiei de Stiinte a Austriei, publicul berlinez va putea cunoaste perspectiva plurala si nuantata din care Daniel Barbu explica transformarile politice din Romania tranzitiei ultimilor 20 de ani.

Volumul prezent propune o analiza de detaliu a mecanismelor sociale si politice prin care re-europenizarea accelerata a Romaniei se desfasoara astazi. Pornind de la constatarea autorului ca in spatiul public romanesc al tranzitiei lipseste tocmai “republica”, autorul investigheaza mecanismele democratice si conditionarile lor istorice prin care re-europenizarea Romaniei poate fi un veritabil proces de modernizare.

Daniel Barbu este director al Institutului de Studii Politice al Universitatii Bucuresti.

Manifestarea este organizata in colaborare cu Societatea Romano-Germana si cu Editura Frank&Timme si este parte a unui proiect de durata, prin care ICR Berlin intensifica relatiile cu editurile germane ce traduc si publica studii de specialitate, literatura romaneasca, etc.