Oana Pellea si Mihai-Gruia Sandu, protagonistii spectacolului "Buzunarul cu paine", de Matei Visniec au facut sali pline la Londra. Spectacolul a avut doua reprezentatii vineri si sambata, in premiera, la Riverside Studios din Londra, informeaza ICR.

Prezentat deja in Franta, Maroc, Liban si Elvetia, spectacolul "Buzunarul cu paine" a avut si premiera lononeza, cu casa inchisa, la Riverside Studiosm, informeaza Institutul Cultural Roman (ICR) din Londra.

Asteptata cu interes in aceeasi masura de publicul roman, dar si de cel britanic, drama realista Buzunarul cu paine a impresionat prin maiestria actoriceasca si textul inteligent.

Prezent in sala, ambasadorul Romaniei in Marea Britanie, Dr. Ion Jinga, le-a transmis actorilor mesajul „suntem onorati sa va avem la Londra”. Reactiile dupa spectacol au fost elogioase: „va multumim ca ne-ati dat ocazia sa vedem doi mari actori romani pe scena londoneza”, „spectacolul mi-a placut enorm, a fost minunat”, „o performanta incredibil de bine jucata”.

„Buzunarul cu paine” este o piesa... realista. Simpla prin situatia dramatica, piesa devine universala, in sensul cel mai dureros, prin felul in care se dezvolta. Morala acestei fabule atinge partea invizibila a lasitatii noastre, atat de caracteristica naturii umane.

Din cauza filozofarii excesive pe tema virtutilor si frumusetii actiunii, personajele mele raman paralizate tocmai atunci cand ar trebui neaparat sa actioneze.” , spune Matei Visniec.

Actorii completeaza: „Vorbeste despre noi. Asa cum suntem. Cinici si superficiali. Inteligenti si penibili. Generosi si lasi. Noi cu toate cele ale noastre. Bune si rele. Intr-o lume inghetata in vorbe. Nemiscata. O lume caraghioasa si trista in acelasi timp. Un text emotionant. Visniec undeva intre Caragiale si Beckett. Si ce atatea cuvinte!...”.

Piesa a castigat Marele Premiu la Festivalul de Comedie Romaneasca de la Bucuresti.

Oana Pellea este castigatoare a numeroase premii si se bucura de o impresionanta cariera internationala, jucand in filme precum: I really hate my job (UK, 2007), Children of Men (nominalizat pentru 3 Oscaruri, 2006), Youth Without Youth (regizat de Francis Ford Coppola, 2007) si Stare de fapt (Romania, 1996). Mai multe detalii la oanapellea.com.

Oana a fost cucerita de aceasta piesa si s-a indragostit de rolul sau.

De ce Buzunarul cu paine? Pentru ca textul este „inteligent si emotionant si pur si simplu imi face mare placere sa exist in aceasta piesa”.

Mihai-Gruia Sandu este un binecunoscut actor roman si profesor in cadrul UNATC din Bucuresti. Cele mai cunoscute roluri sunt in piese shakespeariene precum Hamlet, Visul unei nopti de vara si Cainele Gradinarului de Lope de Vega. A jucat in filme precum: Restul e tacere (2007), True True Lie (2006), Incubus (2006) si Modigliani (2004).

De ce Buzunarul cu paine? Pentru ca „piesa aduce bucurie spectatorului, o bucurie care vine din intelepciunea pe care o acumulam de-a lungul vietii, deci... bucurati-va!”

Matei Visniec este scriitor, poet si jurnalist, nascut in Romania si stabilit la Paris. Isi incepe cariera internationala in 1992 cu piesa Les chaveaux a le fenetre, jucata la Paris si Petit boulot pour vieux clown la Bienala de Teatru de la Bonn. Ulterior, Visniec a avut peste 20 de piese jucate in Franta, Germania, USA, Danemarca, Austria, Polonia, Finlanda, Italia, Turcia si Brazilia.

Dupa caderea comunismului, Visniec a devenit unul dintre cei mai jucati dramaturgi ai Romaniei.

Piesa sa Du sexe de la femme comme champ de bataille dans la guerre en Bosnie a fost montata la Young Vic Theatre din Londra in noiembrie 2000 si a primit recenzii foarte bune in ziarele si revistele britanice, printre care si The Guardian.

De ce Buzunarul cu paine? Pentru ca „se aseamana cu o bijuterie pretioasa, slefuita de talentul extraordinar a doi actori”.