Mai multe evenimente consacrate aniversarii a 20 de ani de la Revolutia Romana, cuprinzand o expozitie de arta, dezbateri si proiectii de filme, au fost organizate in aceasta toamna de ICR Stockholm. Aceasta serie de manifestari se incheie pe 21 decembrie cu o masa rotunda la care participa patru dintre ambasadorii Suediei la Bucuresti, din 1989 pana in prezent, care vor discuta despre evolutia Romaniei in ultimii 20 de ani.

Cei patru diplomati suedezi Nils G. Rosenberg (1989-1994), Ragnar Ängeby (1994-1997), Nils G. Revelius (1997-2001) si Mats Åberg (2006 – prezent) vor vorbi despre Romania ultimilor 20 de ani impreuna cu moderatorul Dan Shafran, Directorul ICR Stockholm.

In 1989, ca proaspat Ambasador al Suediei in Romania, Nils G. Rosenberg a putut urmari indeaproape evenimentele din decembrie si transformarile politice si sociale ce au urmat. Nils G. Rosenberg si-a incheiat de curand activitatea in cadrul Ministerului de Externe al Suediei, in serviciul caruia a lucrat peste patruzeci de ani. In prezent este vice-presedinte al organizatiei non-guvernamentale suedeze Qandil, care ofera asistenta umanitara in nordul Irakului.

Ragnar Ängeby a preluat postul de Ambasador al Suediei la Bucuresti dupa o misiune la Ambasada Suediei din Londra. S-a implicat in consolidarea relatiilor romano-suedeze avand la activ o bogata experienta in domeniile comercial, umanitar si al politicii de securitate. Dupa revenirea in Suedia in 1997, a condus echipa care a elaborat strategia de prevenire a conflictelor pusa in practica de Academia Folke Bernadotte, in cadrul careia Ragnar Ängeby activeaza si in prezent.

Nils G. Revelius a fost Ambasador la Bucuresti in timpul precedentei Presedintii suedeze a UE, perioada in care statutul Romaniei de tara candidata a fost recunoscut oficial pentru prima data, prin invitarea Presedintelui Romaniei la summit-ul UE de la Göteborg. Nils G. Revelius se dedica in prezent nepotilor, precum si functiei de asesor in cadrul Tribunalului suedez pentru migratie.

Mats Åberg, Ambasadorul Suediei in exercitiu, a fost trimis in Romania dupa o cariera de aproape patruzeci de ani in serviciul Ministerului de Externe al Suediei, timp in care a lucrat la misiunile suedeze din Egipt, RDG, Uniunea Sovietica, Vietnam, Norvegia, precum si la Consiliul Europei de la Strasbourg. Astfel, Mats Åberg a putut urmari in cunostinta de cauza procesul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. Mats Åberg este autorul mai multor carti despre tarile in care a activat ca diplomat.