O masa rotunda cu titlul „Plagile comunismului. Dupa 20 de ani”, privind cele doua decade de transformari care au urmat prabusirii regimurilor comuniste din Europa Centrala si de Est va fi organizata pe 15 decembrie la „Casa Intalnirilor cu Istoria”, cel mai cunoscut loc al dezbaterilor pe teme de istorie recenta din capitala polona.

Dezbaterea organizata de ICR-Varsovia reprezinta utimul eveniment al programului „Libertatea la 20 de ani”, dedicat aniversarii Revolutiei din 1989.

Tema dezbaterii este legata nu de sfarsitul sistemului comunist – fixata conventional in anul 1989 –, ci de avatarurile prin care acesta si-a prelungit existenta, de reziduurile politice si morale care i-au asigurat supravietuirea in noile democratii, de mastile pe care, oficial stigmatizat, a fost nevoit sa le poarte.

Potrivit ICR Varsovia, la eveniment vor participa, din Romania, scriitorii Livius Ciocarlie si Liviu Antonesei. Din partea polona, este invitat Bronisław Wildenstein, scriitor, jurnalist, comentator politic, unul dintre fondatorii sindicatului studentesc „Solidaritatea”.

In cadrul aceluiasi program al ICR-Varsovia, in 10 decembrie a fost deschisa, tot la „Casa Intalnirilor cu Istoria”, expozitia „Fotografii interzise si imagini personale. Viata de zi cu zi sub Nicolae Ceausescu”, a arhitectului si fotografului Andrei Pandele.