Anul aniversar 2009, in care baritonul Dan Iordachescu a sarbatorit 60 de ani de la debutul sau liric a fost incarcat de semnificatii, dar si de concerte, spectacole, emisiuni TV si Radio. Opera Nationala Bucuresti il va sarbatori pe marele artist, vineri, 18 decembrie a.c., ora 18:30, printr-un spectacol aniversar la care sunt asteptati toti admiratorii maestrului Dan Iordachescu.

Prof. univ. dr. Grigore Constantinescu si prof. univ. dr. Valeriu Rapeanu vor evoca personalitatea artistului si cariera prestigioasa pe care a desfasurat-o pe toate marile scene ale lumii. Vor putea fi urmarite secvente din spectacolele si concertele inregistrate de Televiziunea Nationala, care il au ca protagonist pe maestrul Iordachescu., informeaza comunicatul ONB

Nascut intr-o familie de pedagogi, baritonul Dan Iordachescu si-a descoperit vocatia pentru muzica apropiindu-se mai intai de teatrul dramatic, la Facultatea de Teatru din Iasi, in 1948. A absolvit Conservatorul din Bucuresti in 1956, unde a fost indrumat de o elita a scolii romanesti de canto din care faceau parte maestrii Constantin Stroescu, Petre Stefanescu Goanga, regizorii Jean Ranzescu si Panait Cottescu, precum si dirijorul Jean Bobescu. Si-a completat studiile muzicale la Mozarteum din Salzburg, la Paris si la Roma.

Dan Iordachescu a debutat in decembrie 1949 la Teatrul C.C.S. din Bucuresti in rolul Chiaburul din opereta “Cantec de viata noua” de Florin Comisel, sub indrumarea marii cantarete de opera Maria Snejina, iar ca solist, la Opera Nationala Bucuresti, in 1956, in rolul Almaviva din “Le Nozze di Figaro” de Wolfgang Amadeus Mozart, al doilea rol abordat pe scena Operei bucurestene fiind Giorgio Germont din “La Traviata” de Giuseppe Verdi.

In impresionanta sa cariera nationala si internationala, Dan Iordachescu a interpretat peste 45 roluri importante de opera (in special Mozart, Verdi, Bizet), in mai mult de 1080 spectacole de opera de la preclasici (Monteverdi) pana la contemporani (Vito Frazzi, Nino Rota) si peste 1500 lieduri, in toata lumea. A cantat pe cele mai prestigioase scene (Teatro alla Scala – Milano, Viena Staatsoper, Operele din Paris, Seattle, Hamburg, München, Berlin, Sankt-Petersburg, Los Angeles, San Francisco, New York, Dallas, Bolshoi Teatr – Moscova etc.), avand ca parteneri pe Mario del Monaco, Plácido Domingo, Mirella Freni, Renata Scotto, Virginia Zeani, Monserrat Caballé, Luciano Pavarotti, Franco Corelli, Nicola Rossi-Lemeni, Giuseppe Di Stefano, sub bagheta lui Riccardo Muti, Lorin Maazel, Georges Prêtre, Zubin Mehta, Mtislav Rostropovich, Tullio Serafin, Sir Colin Davis.

La Opera Nationala Bucuresti maestrul a interpretat roluri celebre precum Lord Henry Ashton din “Lucia di Lammermoor” de Gaetano Donizetti (stagiunea 1960 – 1961), Lescaut din “Manon” de Jules Massenet (stagiunea 1962 – 1963), rolul titular din “Don Giovanni” de Wolfgang Amadeus Mozart (stagiunea 1967 – 1968).

Este recunoscut ca unul dintre cei mai mari interpreti de lied de pretutindeni, cu stil si o dictie perfecta, calitati proprii marilor muzicieni.

Preda arta cantului din 1979, sustinand cursuri de master-class in tari precum SUA, Marea Britanie, Franta, Grecia, Turcia.

Este membru in numeroase jurii ale unor importante concursuri internationale de canto din Franta, Anglia, Grecia, Statele Unite.