Cvartetul Belcea isi incheie rezidentiatul de trei ani la Filarmonica "George Enescu" din Capitala printr-un concert extraordinar pe care ansamblul londonez il va sustine, saptamana viitoare, pe 16 decembrie, de la ora 19.00, pe scena Ateneului Roman.

Invitatul special al ansamblului londonez este Cvartetul Arcadia din Cluj-Napoca, participant si el la cursurile de maiestrie sustinute de Cvartetul Belcea in cadrul programului de rezidenta.

Din programul concertului fac parte "Cvartetul in Do Major op. 20 nr. 2", de Joseph Haydn, "Cvartetul nr. 14 in Fa diez Major op. 142", de Dmitri Sostakovici, si "Octetul in Do Major op. 7", de George Enescu.

Potrivit ICR, una dintre cele mai apreciate formatii ale momentului, Cvartetul Belcea a luat nastere in 1994 la Londra si s-a perfectionat succesiv cu membrii cvartetelor Chilingirian, Amadeus si Alban Berg. Premiile la concursurile internationale de la Osaka si Bordeaux, precum si Premiul pentru Muzica de Camera din 2001 si 2003 decernat de Societatea Filarmonica Regala, au confirmat valoarea de exceptie a formatiei. Devin „Ansamblu asociat“ la Guildhall School of Music and Drama si „Cvartet in rezidenta“ la Wigmore Hall, iar apoi, la initiativa Institutului Cultural Roman, la Ateneul Roman, aceste pozitii presupunand si o activitate pedagogica in afara celei de concert. Inregistreaza exclusiv pentru casa EMI si castiga Premiul „Gramophone“ pentru debut in 2001, precum si distinctia „Ansamblul Cameral al Anului“, oferita de Echo Klassik Awards pentru Integrala cvartetelor de Bartók.

Activitatea lor intensa i-a purtat pe cele mai prestigioase scene ale lumii muzicale Colaboreaza cu unele din cele mai rasunatoare stele ale cantului: Ian Bostridge, Ann Murray, Simon Keenlyside, Lisa Milne, Angelika Kirchschlager dar si cu instrumentisti de exceptie ca Thomas Adès, Isabelle van Keulen, Michael Collins, Paul Lewis, Imogen Cooper, Yovan Markovitch, Natalie Clein, Piotr Anderszewski si Valentin Erben.

Din 2007, la initiativa Institutului Cultural Roman si cu sprijinul Filarmonicii „George Enescu“, Cvartetul Belcea este cvartet in rezidenta la Ateneul Roman, o premiera in peisajul muzical romanesc. Pe langa seria de recitaluri extraordinare, programul de rezidentiat include cursuri de maiestrie de care beneficiaza tinere cvartete din Romania si Republica Moldova.