Regizoarea franceza Vanina Vignal va fi prezenta in Romania cu prilejul proiectiei filmului sau Stella (2006). Distins cu Premiul Patrimoniului 2007 la Festivalul International de filme documentare „Cinematografia realului”, „Stella” este un film despre viata unei cersetoare romance in Paris.

Ea a venit din Romania in Franta pentru o viata mai buna si pentru a-si salva sotul bolnav. Acum locuieste impreuna cu acesta si cu sora ei intr-un cartier sarac, la nord de Paris si isi castiga existenta cersind prin metrouri.

Regizoarea Vanina Vignal s-a nascut in Franta, dar vorbeste cursiv romana, ceea ce i-a dat posibilitatea sa comunice direct cu persoanele pe care le-a filmat. „Stella” este primul sau film si face parte dintr-o trilogie despre Romania.

„Stella” ne spune povestea unei femei debusolate de istoria haotica a tarii sale, a unei femei indragostite care isi asuma orice risc pentru a-l salva pe omul iubit, a unei emigrante diabilizate, dar si protejate de catre tara de adoptie… dar, mai ales, „Stella” spune povestea unei femei obisnuite, a unei femei care ne seamana si care inca viseaza, spune regizoarea Vanina Vignal.

Vanina Vignal isi doreste ca filmul „Stella” sa fie vazut de cati mai multi romani, de aceea va strabate Romania intre 25 noiembrie si 10 decembrie. Isi va prezenta filmul si va face cunostinta cu publicul din 13 orase mai mari sau mai mici, si chiar in cateva sate. In urma acestui turneu va rezulta un alt film…despre intalnirile ei, despre dezbateri, despre oameni si despre locuri.

Filmul va putea fi vizionat in zilele de 3 si 4 decembrie dupa cum urmeaza: la Iasi, Sala „Diotima”, Casa de Cultura "Mihai Ursachi" (parcul Copou) - joi, 3 decembrie, ora 19.30, Bacau, Universitatea „Vasile Alecsandri”, Facultatea de Litere, Amfiteatrul C2 - vineri, 4 decembrie, ora 13.00 Piatra Neamt, Sala de Festivitati a Colegiului Tehnic „Gheorghe Cartianu”, vineri, 4 decembrie, ora 17.00. Filmul si dezbaterile cu Vanina Vignal vor fi in limba romana.

Turneul cu proiectia filmului Stella in prezenta regizoarei Vanina Vignal este organizat de Centrul Cultural Francez din Iasi. Intrarea publicului este libera in limita locurilor disponibile.