Seria de dezbateri Arte Martiale de la Institutul Cultural Roman il are ca invitat pe artistul plastic Dumitru Gorzo. Erwin Kessler, moderator al seriei de intalniri Arte Martiale va discuta cu Dumitru Gorzo, unul dintre cei mai apreciati, dar si cei mai controversati artisti ai momentului, marti, 27 octombrie 2009, de la ora 18.00.

Dumitru Gorzo (n. 1975, Ieud, Maramures), unul dintre cei mai cunoscuti artisti romani contemporani, s-a numarat printre membrii fondatori ai grupului Rostopasca. A avut numeroase expozitii in tara si peste hotare. Proiectele individuale sau de grup in care a fost implicat au starnit adesea controverse.

„Gorzo este un produs tipic al culturii si civilizatiei anilor 2000. El este probabil primul artist roman care s-a construit ca brand dincolo de sfera stramta si specializata a artelor vizuale. Succesul mediatic, aparitia in reviste de moda, la rubricile de fapt divers ale marilor televiziuni , la evenimente mondene, a depasit cu mult perimetrul consacrat, la noi, fenomenului cultural si a determinat in constiinta publicului asocierea numelui Gorzo nu cu sfera aleasa, serioasa si oarecum neutra social a artelor frumoase, ci cu provocarea politica, sexuala, religioasa. (…) Contrafacerea contrafacerii pare a fi afacerea estetica marca Gorzo, iar spiritul caragialesc, cu versatilitatea, inconstanta, candoarea si penibilul triumfal ce-l caracterizeaza, pare a fi genul sau proxim.

La Arte Martiale ne vom intreba, impreuna cu Dumitru Gorzo, artist (pseudo)ultra-romanist recent relocat la New York, daca genul acesta de subversiune face doar valuri, capital de imagine, sau face (reface sau preface) valori actuale. Luciditatea sa ofensatoare si criticismul complet scufundat in consum functioneaza ca un revelator sau ca un alibi al divertismenului generalizat?” - Erwin Kessler, moderator al seriei de intalniri Arte Martiale

Accesul publicului la dezbatere este liber, informeaza ICR.