Desfasurata anul acesta sub genericul “Sens schimbat - anul 20”, Saptamana filmului romanesc in Ungaria, organizata intre 12 si 18 octombrie, ofera o selectie speciala de filme care recompun Romania tranzitiei: Politist, adjectiv de Corneliu Porumboiu, Schimb valutar de Nicolae Margineanu, Boogie de Radu Muntean, Ingerul necesar de Gh.Preda sau Weekend cu mama de Stere Gulea, multe din aceste filme premiate in importante competitii internationale.

Generatia noua de regizori romani vede cu ochi diferiti Romania tranzitiei si trecutul recent, fara sentinte, cu un suras ironic. Mai multe coproductii, Cenusa si sange, primul film ca regizor al actritei Fanny Ardant si Katalin Varga de Peter Strickland, precum si parabole cinematografice sau cu subiect istoric cum sunt Cealalta Irina in regia lui Andrei Gruzniczki, Calatoria lui Gruber regizat de Radu Gabrea, Pescuit sportiv de Adrian Sitaru completeaza diversa oferta de film romanesc aflat in deplina afirmare.

Deschiderea Saptamanii Filmului Romanesc la Budapesta, in colaborare cu Ministerul Educatiei si Culturii ungar, va fi marcata in 12 octombrie cu o masa rotunda cu tema Radio Europa libera si caderea zidurilor, cu participarea redactorilor Departamentului romanesc si al celui ungar al REL: Emil Hurezeanu, N.C. Munteanu, Liviu Tofan, Kasza Laszlo si cu proiectia filmului Razboi pe calea undelor al lui Alecu Solomon, la orele 19 in sala mare a cinematografului Urania.

Organizatorul evenimentului, ICR Budapesta informeaza ca din 24 octombrie, Zilele Filmului Romanesc se vor desfasura la Grand Café & Cinema din Seghedin in organizarea Filialei Seghedin a institutului.