Celebra actrita Claudia Cardinale si Florin Piersic, unul dintre cei mai indragiti actori romani ai tuturor timpurilor, sunt invitatii de onoare ai celei de-a opta editii a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF).

Cei doi vor fi omagiati la TIFF 2009 prin acordarea Premiului pentru intreaga cariera oferit unei personalitati din cinematografia europeana, respectiv cel pentru Intreaga cariera, anunta organizatorii, intr-un comunicat de presa.

Decernarea distinctiilor va avea loc in cadrul Galei de Inchidere TIFF, pe data de 6 iunie, cei doi mari actori urmand sa fie protagonistii unui moment cu totul si cu totul special pe scena Teatrului National din Cluj-Napoca.

Claudia Cardinale, una dintre actritele de renume ale cinematografiei italiene, s-a nascut in

Claudia Cardinale
Claudia Cardinale
Foto: TIFF
Tunisia, pe 15 aprilie 1939, intr-o familie de sicilieni. In copilarie visa sa devina exploratoare, iar in adolescenta planuia sa se faca profesoara.

Destinul a purtat-o, insa, intr-o cu totul alta directie, inca de pe bancile liceului, cand i s-a propus sa joace intr-un film documentar.

In 1957, Claudia Cardinale castiga concursul “Cea mai frumoasa italianca din Tunisia”, concurs organizat de ambasada Italiei – distinctie care o amuza si astazi, actrita nevorbind aproape deloc italiana pe atunci, prima ei limba fiind franceza. Premiul respectiv s-a materializat intr-o excursie la Venetia, unde a intrat rapid in atentia industriei de film italiene.

Dupa cursurile de cateva luni de la Centro Sperimentale di Cinematografia din Roma, semneaza un cotract de 7 ani cu studiourile Vides. Astfel, in 1958 debuteaza in Goha, alaturi de Omar Sharif, iar in acelasi an este distribuita intr-un prim succes international - I soliti ignoti/ Big Deal on Madonna Street (regia Mario Monicelli).

De-a lungul anilor ’60 Claudia Cardinale a fost prezenta pe genericul unor filme remarcabile ale cinemaului italian si european: Ghepardul (rol care a propulsat-o rapid intre actritele de top ale Italiei) si Rocco si fratii sai, ambele in regia lui Luchino Visconti, (1963) al lui Federico Fellini, Cartouche (1962) al lui Philippe de Broca, sau Once Upon a Time in the West (1968), in regia lui Sergio Leone.

Marcello Mastroianni si Claudia Cardinale, in 81/2

Pentru ca nu ii place sa paraseasca Europa pentru perioade prea mari de film, actrita nu si-a dorit niciodata sa patrunda pe piata americana. Acest lucru nu a oprit-o, insa, sa joace in succese precum The Pink Panther (regia Blake Edwards) sau The Professionals (regia Richard Brooks).

Rolul din Vaghe stelle dell'Orsa al lui Visconti e considerat drept unul dintre cele mai fascinante din intreaga ei cariera – o supravietuitoare a Holocaustului care are o relatie incestuoasa cu fratele sau. Alte roluri memorabile sint cele din La storia (regia Luigi Comencini), Girl with a Suitcase (regia Valerio Zurlini), Libera (regia Mauro Bolognini) si, nu in ultimul rand, Fitzcarraldo (regia Werner Herzog).

Filmografia ei cuprinde peste 150 de roluri in filme si seriale de televiziune, actrita neparasind platourile de filmare nici in prezent, mentinandu-si farmecul si energia.

Claudia Cardinale se va intalni la Cluj cu unul dintre cei mai indragiti si carismatici actori romani: Florin Piersic. Cu o cariera impresionanta atat in teatru, cat si in film si televiziune, cel de-al doilea invitat de onoare al TIFF 2009 a debutat in film in acelasi an cu Claudia Cardinale – 1958, cu rolul din Ciulinii Baraganului.

Florin Piersic
Florin Piersic
Foto: TIFF

Piersic si-a cucerit notorietatea pe marele ecran, cu rolul din De-as fi Harap Alb, rol pe care i l-a incredintat Ion Popescu Gopo, alaturi de care mai lucrase la S-a furat o bomba si Pasi spre luna. Cei doi si-au continuat colaborarea si in anii '80 cu Galax, omul papusa si Ramasagul.

A intruchipat personaje care s-au inscris in mitologia cinematografica romaneasca, precum haiducul Saptecai (Zestrea domnitei Ralu, Haiducii lui Saptecai, Saptamana nebunilor), misteriosul Margelatu (in Drumul oaselor, Trandafirul galben, Colierul de turcoaze, Misterele Bucurestilor si Masca de argint), sau personaje istorice ca Preda Buzescu din Mihai Viteazul, Sabinus din Columna sau haiducul Pintea din Pintea.

A jucat cu aceeasi dezinvoltura in filme de epoca, de capa si spada, de aventuri sau comedii contemporane.

Florin Piersic, in Trandafirul galben

Cu ocazia TIFF-ului din acest an, Florin Piersic se intoarce in orasul natal, Cluj-Napoca, pe scena Teatrului National ”Lucian Blaga”.