Romania va fi tara invitata de onoare la editia din 2012 a Targului International de Carte de la Torino. Invitatia a fost lansata de Rolando Picchioni, presedintele Fondazione per il libro, la musica e la cultura, co-organizator al manifestarii, in contextul organizarii in premiera a unui stand national al Romaniei la Torino, la initiativa Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia si cu sprijinul Institutului Cultural Roman.

Prezenta romaneasca la editia din acest an a Targului a inclus opt evenimente dedicate promovarii literaturii si autorilor romani, programelor de profil ale ICR si schimburilor culturale intre Italia si Romania. Tema standului, 1989 – 2009: Confirmari si debuturi in literatura romana, a fost dezbatuta in cadrul a doua ateliere de lucru, coordonate de Roberto Merlo, profesor la Universitatea din Torino. Potrivit IRCCU, la intalniri au participat scriitorii Petru Cimpoesu, Filip Florian, Ioana Nicolaie, Doina Rusti, Ana Maria Sandu, Lucian Dan Teodorovici.

Petru Cimpoesu va fi prezent si la Milano, pe 19 mai, cu ocazia lansarii editiei italiene a romanului Simion liftnicul. Roman cu ingeri si moldoveni (Il Santo nell’ascensore. Romanzo di angeli e moldavi), publicate de editura Castelvecchi din Roma, in traducerea Liviei Claudia Bazu.

Cu peste 1400 de editori participanti si peste 300.000 de vizitatori in cinci zile, Targul International de Carte de la Torino, ajuns in acest an la cea de-a XXII-a editie, este cea mai ampla manifestare de profil din Italia si una dintre cele mai importante din Europa. Initiat in 1988, Targul International de Carte la Torino va ajunge in 2012 la cea de a XXV-a editie.