Institutul Cultural Roman din Paris decerneaza vineri 20 martie, premiul international de literatura francofona Benjamin Fondane scriitoarei de origine vietnameza Linda Lê. Creat in memoria poetului, filosofului si eseistului roman B. Fundoianu, mort la Auschwitz si ale carui opere majore au fost scrise in limba franceza, premiul este acordat an de an unui scriitor de origine alta decat franceza, dar care scrie in limba lui Victor Hugo sau Emil Cioran, informeaza ICR.

Ajunsa la a patra editie, distinctia a fost inmanata in 2006 cehului Petr Kral, in 2007 tunisianul Abdelwahab Meddeb, iar in 2008 ciadianului Nimrod.

Linda Lê, nascuta in Vietnam in 1963, a parasit Saigonul in 1977, impreuna cu mama si surorile sale. Pierderea tatalui marcheaza profund literatura acestei scriitoare care de la varsta de 18 ani a ales sa se exprime exclusiv in limba franceza. La 18 ani, scrierile lui Cioran sunt o revelatie si o influenta profunda pentru ea. Primul ei succes international este romanul Evangheliile crimei, in 1992. O trilogie bantuita de figura tatalui absent – Parcele (1997), Voci (1998) si Litera moarta (1999) ii consolideaza statutul de figura majora a literaturii franceze contemporane. Ultimele sale aparitii sunt romanul In memoriam (2005) si eseul In adancurile necunoscutului, in cautarea noului (2009).

Distinctia patronata de ICR Paris in colaborare cu asociația Printemps des poètes si Societatea de Studii B. Fondane este acordata pentru poezie, proza poetica si eseu.

Ceremonia marcheaza ziua internationala a francofoniei (21 martie) si va avea loc in prezenta presedintelui ICR, Horia-Roman Patapievici, a reprezentantilor OIF si corpului diplomatic, precum si a presei. Ea va fi urmata de un recital al pianistului Sandu Sandrin, cu piese de Liszt, Enescu, Debussy si Chopin.