Romanul Copiii din miez de noapte apartinand scriitorului anglo-indian Salman Rushdie a castigat Best of the Bookers. Best of the Bookers este o competitie initiata anul acesta, care-si propune sa desemneze cel mai bun roman cistigator al Booker Prize din toata istoria premiului.

Copiii din miez de noapte, romanul care l-a impus pe Salman Rushdie in lumea literara, distins cu Booker Prize in 1981 si The Booker of Bookers in 1993, s-a aflat in finala alaturi de alte cinci volume, selectate de catre un juriu de specialitate. Cuvintul final in aceasta competie l-au avut de spus, insa, cititorii, care au votat, intr-o proportie de 36%, Copiii din miez de noapte drept cistigator, informeaza editura Polirom.

Potrivit presedintei juriului, Victoria Glendinning „cistigatorul l-au ales cititorii, insa noi, juriul, consideram ca au facut cea mai buna alegere”.

Copiii din miez de noapte este povestea celor 1001 copii nascuti la miezul noptii dintre 14 si 15 august 1947, cind India isi proclama independenta fata de Marea Britanie. Toti acesti copii sint inzestrati cu puteri supranaturale, iar romanul urmareste indeaproape destinele a doi dintre ei: Saleem, fiul nelegitim al unei femei hinduse sarace, si Shiva, singurul mostenitor al unei familii musulmane instarite, destine care se incruciseaza in chip straniu in clipa in care cei doi sint schimbati la nastere.

Volumul Copiii din miez de noapte a aparut la Polirom, in traducerea lui Radu Paraschivescu, intr-o serie dedicata scriitorului Salman Rushdie. In aceasta saptamina, Polirom anunta aparitia in traducere a romanului de debut al lui Salman Rushdie, Grimus.

Salman Rushdie s-a nascut la Bombay (azi Mumbai) in 1947. La virsta de treisprezece ani pleaca in Anglia, unde va studia istoria la prestigiosul King’s College din Cambridge. Dupa absolvire se muta la Karachi, in Pakistan. Are o scurta si nefericita experienta in televiziune, dupa care se intoarce in Anglia, unde isi construieste o cariera de scriitor profesionist. Debuteaza in 1975 cu Grimus, dar romanul care l-a impus in lumea literara a fost Copiii din miez de noapte (1981: Booker Prize in 1981 si The Booker of Bookers in 1993). Au urmat Rusinea (1983: Prix du Meilleur Livre Etranger, nominalizare la Booker Prize in 1984), Versetele satanice (1988), pentru care a fost condamnat la moarte de ayatollahul Khomeini in 1989, Harun si Marea de Povesti (1990), Ultimul suspin al Maurului (1995), Pamintul de sub talpile ei (1999: Commonwealth Prize), Furie (2001) si Shalimar clovnul (2005). Pe linga operele de fictiune, i-au mai aparut o culegere de eseuri, interviuri si recenzii intitulata Patrii imaginare (1992), volumul de povestiri Orient, Occident (1994) si o vasta antologie de texte eseistice si memorialistice, cu titlul Dincolo de limite. La Editura Polirom au fost traduse pina in prezent Rusinea (2001), Ultimul suspin al Maurului (2002), Harun si Marea de Povesti (2003), Pamintul de sub talpile ei (2003), Copiii din miez de noapte (2005), Orient, Occident (2005) si Dincolo de limite (2005). In 2006, in cadrul colectiei Biblioteca Polirom a fost lansata seria de autor „Salman Rushdie”, in care au mai aparut Shalimar clovnul (2006), Versetele satanice (2007) si editia a doua din Copiii din miez de noapte (2007), Harun si Marea de Povesti (2008), Pamintul de sub talpile ei (2008) si Rusinea (2008). Lui Salman Rushdie i-au fost acordate titlurile de Fellow of Royal Society of Literature in Marea Britanie si Commandeur des Arts et des Lettres in Franta. Recent, decernarea titlului de Cavaler al Imperiului Britanic a stirnit reactii violente de protest din partea fundamentalistilor islamici.