Un concert inedit intitulat De la Edith Piaf la Maria Tanase va fi organizat la Lisabona in data de 20 mai de catre Institutul Cultural Roman. Concertul, este dedicat celor doua mari voci feminine ale ecolului al XX-lea, disparute in acelasi an, 1963.

Potrivit organizatorilor, din repertoriul spectacolului fac parte melodii interpretate de Edih Piaf, printre care: La vie en rose, Paris, Milord, Sous le ciel de Paris, Hymne a l'amour, Non, je ne regrette rien, Plus beau que tes yeux, Les amants d'un jour, A quoi ça sert l'amour, si piese care i-au adus faima Mariei Tanase: Bun ii vinul ghiurghiuliu, Lelito carciumareasa, Ciuleandra, Aseara ti-am luat basma, Tudorito nene, Marie si Marioara, Cat ii Maramuresul, Ma dusei sa trec la Olt, Trenule masina mica.

Melodiile vor fi interpretate de mezzo-soprana Liliana Bizineche acompaniata de patru muzicieni din Orchestra de Camera a Operei São Carlos din Lisabona: Laurentiu Ivan Coca (vioara), Ceciliu Isfan (viola), Igor Ciobotari (acordeon), Etienne Lamaison (clarinet), Jorge Carreiro (contrabas).

“Ideea acestui spectacol am avut-o dupa ce am cantat prima oara cantecele Mariei Tanase cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, in 2006, la Lisabona. Succesul imens la public ne-a inspirat pe noi, muzicieni de formatie clasica, sa mergem mai departe inspre alte taramuri muzicale si am gasit ca o alta “privighetoare”, de data asta a Frantei, Edith Piaf, este ideala pentru a fi pusa in lumina, alaturi de cea care era numita “privighetoarea Carpatilor”, Maria Tanase. Este cu siguranta, pentru mine, indrazneata alegerea si interpretarea acestui repertoriu, dar sunt sigura ca avand alaturi, pe scena, straluciti muzicieni, membrii ai Orchestrei din Lisabona, vom crea impreuna o seara de neuitat!”, a declarat Liliana Bizineche.

Absolventa a Conservatorului din Cluj, Liliana Bizineche a studiat canto cu Valentina Cretoiu, Ileana Cotrubas, Regina Reznik si Elizabeth Schwarzkopf. A primit numeroase premii la concursurile internationale de canto de la Atena, Barcelona, Leipzig, Geneva, Rio de Janeiro, Budapesta si Paris. La Paris a obtinut cumulat Premiile Gulbenkian si Alice Tully pentru cea mai buna interpretare a muzicii frantuzesti.

Liliana Bizineche si-a inceput cariera internationala in rolul lui Charlotte din opera „Werther” de Massenet la Teatrul National Sao Carlos din Lisabona, alaturi de faimosul tenor Alfred Kraus. Artista a interpretat numeroase roluri din opere cat si din repertoriul simfonic cantand in Finlanda, Olanda, Franta, Monte-Carlo, Anglia, Turcia, Austria, Elvetia, Portugalia (unde s-a stabilit din 1988), Cehoslovacia, Italia, Israel, Argentina si Brazilia.

Concertul se va desfasura in Amfiteatrul Institutului Franco-Portughez din Lisabona, cu care ICR Lisabona imparte acelasi edificiu.