Valsul. Cu această irezistibilă propunere muzicală, Horia Mihail pornește din nou la drum însoțit de un pian de concert, pus la dispoziție de Radio România. Turneul Pianul Călător, ediția a VII-a, va avea loc în perioada 5 aprilie - 4 mai 2017, în 15 localități din țară și la Chișinău.

Horia Mihail: Foto Virgil OprinaFoto: Radio Romania

De cele mai multe ori, atunci când spunem vals ne gândim la dansul care la început a scandalizat lumea, ca apoi să o cucerească definitiv prin frumusețea și noblețea sa. Dar de această dată, ca spectatori, suntem invitați să ascultăm adevărate bijuterii muzicale ale unor compozitori precum: Schubert, Brahms, Dvorak, Chopin, Ravel, Debussy.

“De șapte ani încerc să spun lumii povești muzicale. Au fost ani în care am acordat atenție unor mari compozitori, ani în care curentele muzicale au fost puse în valoare. Anul acesta, sper să fie bine primită această invitație la vals, pentru că voi prezenta piese extrem de interesante, rafinate, ce dau substanță și valoare istorică acestui gen, care este poate mai mult asociat cu serile dansante.

Și pentru mine aceste turnee se transformă în povești. De la an la an, întâlnirile cu publicul din ce în ce mai numeros mă fac să am și mai multă energie și dorință de a continua. Urmează alte mii de kilometri la volan, recitaluri aproape în fiecare seară, dar abia aștept această nouă călătorie a mea și a pianului, și sper că și publicul va fi încântat de aceste seri în ritm de vals’’, declară Horia Mihail.

Este deja binecunoscută povestea acestui turneu desfășurat cu scopul de a aduce bucurie melomanilor, dar având și obiectivul generos de a dărui unui oraş un pian de concert cu drept de folosinţă pentru următorii ani. In urma celui de-al șaptelea turneu, Pianul Călător va rămâne la Caracal, oraș care a găzduit în frumoasa sa sală de teatru mai multe spectacole ale turneelor organizate de Radio România, publicul umplând-o de fiecare dată și răsplatind artiștii cu multe aplauze, ceea ce arată apetența sa pentru muzica de calitate. Din momentul în care Pianul Călător va fi încredințat comunității spre folosință pe o durată determinată, alte evenimente muzicale de marcă vor fi posibile în oraș.

La Tulcea, Roman, Deva și Alba Iulia pianistul se va reîntâlni şi cu celelalte piane călătoare, rămase acolo în anii 2013, 2014, 2015 si 2016. Traseul turneului va putea fi urmărit pe www.pianulcalator.ro sau pe frecvenţele posturilor publice de radio.

Pianul Călător este un proiect Radio România organizat de Centrul Cultural Media Radio România și Asociaţia Culturală Accendo.

ITINERAR:

5 Aprilie - Chişinău - Muzeul de Artă

6 Aprilie - Iaşi - Aula BCU

7 Aprilie - Piatra Neamţ - Liceul de Artă

8 Aprilie - Roman - Casa de Cultură

11 Aprilie - Deva - Sala Pro Arte

12 Aprilie - Alba Iulia - Casa de cultură

13 Aprilie - Sfântu Gheorghe - Centrul de Cultură Arcuş

19 Aprilie - Bucureşti - Sala Radio

21 Aprilie - Tulcea - Teatrul Jean Bart

24 Aprilie - Buzău – Teatrul George Ciprian

25 Aprilie - Târgovişte - Muzeul Naţional de Istorie

26 Aprilie - Slatina - Centrul Cultural Eugen Ionescu

27 Aprilie - Caracal - Teatrul Naţional

28 Aprilie - Piteşti - Centrul Multifuncţional

3 Mai – Brașov - Sala Patria

4 Mai – Bistriţa - Sinagoga

Organizatorii evenimentului: Centrul Cultural Media Radio România, Asociația Culturală Accendo.