In luna martie a acestui an va avea loc amplasarea sculpturii monumentale „Middle Way“, parte a proiectului „Moving Monuments“, pe faleza din fața primăriei Municipiului Cascais (Portugalia).

'Middle Way' la Cascais (Portugalia)Foto: ICR

Evenimentul are loc in contextul celebrării a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Portugalia. Institutul Cultural Român de la Lisabona și Ambasada României în Republica Portugheză organizează pe parcursul anului 2017, o suită de evenimente culturale simbolice, atingând douăsprezece capitole esențiale ale creativității românești.

Momentul inaugural va avea loc în data de 17 martie 2017, ora 17.00, în prezența unor înalți oficiali români și portughezi, a Excelenței Sale Doamna Ioana Bivolaru, Ambasador al României în Republica Portugheză, a corpului diplomatic român acreditat în Portugalia, a conducerii Primăriei Cascais, a artistului Bogdan Rața și a curatorului Cosmin Nasui. De asemenea, la eveniment va fi prezent și domnul Salvato Teles de Menezes, Președintele Fundației D. Luís I, Cascais.

Nasui Collection & Gallery, organizație independentă care promovează artiști români contemporani, a lansat programul „Moving Monuments“ în 2014. Programul are ca scop producția, prezentarea și itinerarea de lucrări de artă de mari dimensiuni în spații contemporane prestigioase și curajoase, din întreaga lume. Nasui Collection & Gallery s-a deschis în 2010 în Bucureşti şi a co-produs peste 60 de proiecte internaţionale în cadrul unor prestigioase spaţii şi contexte culturale, unele dintre ele fiind: Bienala de Artă contemporană de la Moscova 2011, Bienala de la Liverpool 2012 şi 2014, Bienala de la Veneţia 2013 sau Bienala europeană de artă contemporană „Manifesta“ din Sankt Petersburg, 2014.

„Middle Way“, lucrarea de mari dimensiuni a artistului Bogdan Rața (dimensiuni: 3,5 m înălțime x 1,5 m x 0,6 m), a făcut parte din Independents Liverpool Biennial 2014 și a fost amplasată până în 2016 în faţa St. George’s Hall, o clădire din insula muzeelor a centrului orașului Liverpool, ridicată în 1864 şi parte a patrimoniului mondial UNESCO. În 2016, cu ocazia sărbătoririi a 120 ani de artă la Baia Mare, sculptura monumentală a fost plasată în perimetrul centrului istoric al municipiului Baia Mare, în Piaţa Cetăţii și Ansamblul „Turnul Ştefan“ (sec. XIV), monument istoric, cel mai însemnat obiectiv din oraşul medieval. Proiectul a susținut candidatura orașului Baia Mare la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021.

Bogdan Rața are un doctorat în noile materiale în sculptură și predă la Universitatea de Vest Timișoara. Lucrările sale au fost expuse în proiecte curatoriale din centre culturale (Artists’ House Tel Aviv), bienale (Moscow Biennale, Liverpool Biennale, Venice Biennale, Manifesta St. Petersburg) și muzee (Muzeul Național Brukenthal, Muzeul de Artă Timișoara sau Muzeul Național de Artă Contemporană București). Artistul Bogdan Rața multiplică fragmente de corp uman pentru a le combina în noi forme de viață. Noile creaturi par a fi rezultate din experimente ciudate ale corpului uman, într-un laborator estetic; sculpturile sale sunt o remarcabilă interpretare a culturii fragmentului, ce evocă studiile artei antice. Materialele folosite sunt legate de formele finale obținute, cu un aspect industrial ce pune sub semnul întrebării asaltul asupra personalității individului într-un climat de uniformizare comercială a maselor. Istoricul şi criticul de artă Ileana Pintilie Teleagă despre Bogdan Rața: „Pentru artist corpul este o temă esenţială, un reper general, pur, provocator, dar care corespunde şi interesului publicului pentru acest subiect. Proiectele lui sculpturale sunt adesea precedate de desene-studii de mari dimensiuni, reprezentând fragmente de corp, pe care le analizează, observându-le posturile sau gesturile. Decupând doar braţe, picioare sau torsuri, el operează o selecţie expresivă, pe care o va utiliza ulterior în construcţii «scenice». Bogdan obişnuieşte să creeze o sinteză a reprezentării anatomice, concentrând mesajul şi modul în care acesta poate fi perceput pe suprafaţa sculpturii, redusă la maximum“.

Sculptura monumentală „Middle Way“ va poposi pe faleza din fața primăriei Municipiului Cascais timp de 3 luni.