Publicul interesat de istorie este invitat miercuri, 2 noiembrie, ora 19, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, la lansarea cărţii „Comunism inc.: Istorii despre o lume care a fost“, o dezbatere despre curaj, compromis şi memorie cu Ioan Stanomir, Angelo Mitchievici, Eugen Negrici, Andreea Răsuceanu şi Cristian Vasile.

Ioan Stanomir, Angelo Mitchievici: Comunism inc. Istorii despre o lume care a fostFoto: Humanitas

În „Comunism inc.: Istorii despre o lume care a fost“, Angelo Mitchievici şi Ioan Stanomir explorează zona de umbră constituită de „emigraţia interioară/exilul intern“ din România comunistă. Este vorba de acel segment intelectual care, în cele două decenii dintre 1944 şi 1964, a refuzat să accepte dictatul Partidului Muncitoresc Român, ducând mai departe tradiţia libertăţii şi pluralismului. Volumul propune o imagine în oglindă, prin contrapunerea celor două ipostaze care ilustrează condiţia intelectuală sub comunism: pe de o parte, participarea entuziastă şi complicitatea cu crima şi represiunea; pe de altă parte, asumarea demnităţii ca modalitate de reafirmare a umanismului şi pluralismului.

„Comunism inc.“ este o suită de portrete ce redă complexitatea morală şi intelectuală a deceniilor în care se naşte Republica Populară Română. Ea este, simultan, o meditaţie despre turpitudinea intelectuală, dar şi un omagiu adus celor care, în tăcerea exilului sau a emigraţiei interne, au scris cu gândul la un viitor al libertăţii.