România va fi prezentă la cea de-a 20-a ediție, jubiliară, a Târgului Internaţional de Carte de la Cracovia, cu un stand național, organizat de Institutul Cultural Român prin Centrul Național al Cărții și Institutul Cultural Român de la Varșovia. Manifestarea se va desfășura în perioada 27-30 octombrie 2016, la Centrul Internaţional pentru Târguri şi Congrese EXPO Kraków.

La standul românesc vor fi expuse publicații apărute la editura Institutului Cultural Român, precum şi o multitudine de volume românești, traduse în limba polonă și publicate prin programele derulate de CENNAC. De asemenea, vor fi distribuite materiale de promovare a literaturii române și a traducerilor în limba polonă, publicate recent sau anunțate pentru anul 2017, broşuri despre programele de profil ale ICR şi despre editurile din România. Publicul va putea cumpăra volume de autori români, traduși în limba polonă, printre care Patria mea A4, de Ana Blandiana, laureata Premiului Poetul European al Libertății 2016, Cartea şoaptelor, de Varujan Vosganian, şi Medgidia, oraşul de apoi, de Cristian Teodorescu, finaliste ale Premiului Literar al Europei Centrale ANGELUS 2016. Varujan Vosganian, Cartea șoaptelor și traducătoarea ei, Joanna Kornaś-Warwas, și-au adjudecat recent, la Wrocław, toate premiile decernate în cadrul Galei ANGELUS: Marele Premiu ANGELUS, Premiul Cititorilor „Natalia Gorbanevskaia” și Premiul pentru Cea Mai Bună Traducere.

Anul 2016 este unul record pentru publicarea cărților românești în Polonia, până în decembrie numărul lor va ajunge la 12 volume.

Prezența României la Târg va fi completată de expoziția de fotografie Imagini din Bucureștiul evreiesc, pregătită de ICR Varșovia, care va face o simbolică punte către oaspetele de onoare al Târgului Internațional de Carte de la Cracovia din acest an, Israelul.

Târgul, organizat de Targi w Krakowie Ltd., este al doilea, ca mărime, printre evenimentele de acest tip din Polonia. Cu peste 600 de expozanţi şi 50.000 de persoane din industria cărţii (distribuitori şi vânzători de carte, tipografi, librari, agenţi literari, traducători, etc.), deschis publicului pe durata a patru zile, Târgul găzduiește edituri poloneze şi străine, instituţii culturale locale, dar și internaționale (inclusiv o mare parte a membrilor EUNIC Varşovia), librării, asociaţii care s-au impus pe piaţa poloneză a cărţii.