Muzeul Național al Literaturii Române Iași celebrează 100 de ani de la nașterea curentului Dada printr-o expoziție eveniment la Muzeul „Vasile Pogor”, prezentată în cadrul Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași – FILIT, ediția a IV-a.

Tristan tzara - expozitie FILIT 2016Foto: Afis

Expoziția 100 ani de Dada – Tristan Tzara ilustrat de Picasso, Matisse, Arp și Masson este construită în jurul ilustrațiilor grafice originale ale operelor lui Tristan Tzara, realizate de Hans Arp, André Masson, Henri Matisse și Pablo Picasso. Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 26 octombrie, începând cu ora 19:00, la Muzeul „Vasile Pogor”, în prezența proprietarului colecției, domnul Thomas Emmerling, și a rectorului Universității de Arte „George Enescu”, doamna Atena Elena Simionescu.

Dan Lungu, directorul MNLR Iași, a declarat: „După cum vedeți, FILIT-ul se ține nu numai de surprize literare. După ce în 2014 a adus o serie de de gravuri Rembrandt la Iași, acum vine cu Picasso, Matisse, Arp și Masson. Eu zic că e o expoziție de neratat, un frumos cadou făcut ieșenilor și nu numai lor.”

Dadaismul a luat naștere în anul 1916, fiind un curent cultural şi artistic nonconformist, îndreptat împotriva rutinei în viaţă, gândire şi artă. Mișcarea avangardistă a fost condusă de Tristan Tzara. De-a lungul vieții sale, acesta a colaborat cu Hans Arp, Masson Andre, Henri Matisse și Pablo Picasso care au fost impresionați de noua propunere estetică a dadaismului și de viziunea lui Tristan Tzara.

Expoziția 100 ani de Dada – Tristan Tzara ilustrat de Picasso, Matisse, Arp și Masson, realizată în parteneriat cu Asociația „Patrimoniu pentru comunitate”, cuprinde un număr de 38 de opere originale. Aceasta va putea fi vizitată în perioada 27 octombrie 2016 – 30 ianuarie 2017, iar prețul biletului de vizitare este de 12 lei pentru adulți, respectiv 8 lei pentru elevi, studenți și pensionari.