Întâlnirile lunare ale clubului de lectură pentru adolescenți Fanbook revin în librăria Humanitas de la Cișmigiu sâmbătă, 16 ianuarie, la ora 14.00. Cartea propusă pentru discuțiile din prima oră este Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri. Radu Paraschivescu, autorul romanului, ne spune în a doua oră a întâlnirii ce a stârnit imaginarea poveștii care începe în timpul foametei necruțătoare din Irlanda secolului al XIX-lea și se termină, urmând drumul cântecului The Fields of Athenry, printre fanii echipei Liverpool. La discuție va participa și fotbalistul Nicolae Vasile, căpitanul echipei Rapid București. Moderatorul întâlnirilor din modulul Scriitori contemporani al clubului de lectură Fanbook este criticul literar Cosmin Ciotloș.

Radu Paraschivescu: Astazi este mainele de care te-ai temut ieriFoto: Librariile Humanitas

În Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri, cel care-şi croieşte drum prin lume, străbătând veacuri, vremuri şi continente, este un cântec. El se aude pentru prima dată în timpul foametei din Irlanda secolului al nouăsprezecelea, unde versurile lui exprimă compasiune pentru un deţinut închis pentru furt de porumb. Pe urmă, cuibărit în memoria deţinutului, cântecul ia calea coloniei din Macquarie, Tasmania, unde se transformă în protest împotriva abuzurilor penitenciare. Un jurnal de detenţie ţinut atunci este publicat în zilele noastre de un editor englez şi intră în atenţia unui anticar. În acest fel, cântecul se întoarce în Europa, unde devine, prin strădaniile unui fan, talismanul coral care-o însoţeşte pe Liverpool într-o finală de Liga Campionilor.

Fanbook este un club de lectură pentru adolescenți inițiat de CSR Mindset și librăria Humanitas de la Cișmigiu, ce încurajează citirea unei cărți pe lună și interacțiunea dintre copii și personalități culturale, prin discuții libere. Înscrieri la contact@csrmindset.ro.