​Arheologii au descoperit in estul Danemarcei peste 2.000 de mici spirale de aur ce au fost create acum aproape 3.000 de ani, in Epoca Bronzului. Marea intrebare este de ce oamenii acelor timpuri indepartate au depus atat de mult efort pentru a fauri obiecte migaloase. Legatura dintre oameni si Soare, dar mai ales ritualurile magice pot fi explicatiile legate de o descoperire iesita din comun mai ales prin numarul mare al obiectelor.

Spiralele daneze din Epoca BronzuluiFoto: Muzeul National al Danemarcei

Zona Boeslunde de pe insula daneza Sjælland este cunoscuta pentru diversele vase de aur descoperite in trecut, vase ce datau din Epoca Bronzului. Cea mai noua descoperire i-a uimit insa pe arheologii de la Copenhaga, fiindca este vorba de 2.000 de mici spirale din aur, de 3 cm lungime fiecare, obiecte datate in perioada 900-700 i Hr.

Fiecare spirala este din aur si marea intrebare este la ce puteau fi folosite atat de multe spirale greu de fabricat cu uneltele deloc sofisticate ale acelor timpuri.

Lucrurile trebuie privite prin prisma faptului ca Soarele era un simbol sfant pentru locuitorii Danemarcei din Epoca Bronzului, explica Flemming Kaul, de la Muzeul National al Danemarcei. Oamenii care traiau acum aproape trei mii de ani credeau ca aurul are o legatura cu Soarele fiindca este galben si straluceste. In plus, se considera ca aurul este vesnic ca si Soarele si mai ales ca avea ceva din puterea Soarelui, mai spune Kaul, citat de The Local.

Tocmai de aceea, pentru crearea obiectelor din aur, niciun efort nu era prea mare, iar despre destinatia micilor spirale se pot face doar speculatii. Este posibil sa fi impodobit robele marilor preoti, fiind chiar inserate in tesatura sau poate erau parte a oiectelor ceremoniale pe care acestia le purtau pe cap.

Este posibil ca marii preoti sa fi purtat bratari uriase pe brate, in timpul ritualurilor, iar aceste mici spirale puteau impodobi roba sau capul. Cert e ca straluceau in lumina soarelui, iar efectul era cu siguranta puternic in randul celor care asistau la ritual.