Editia in germana a antologiei de teatru contemporan romanesc lansata la 'bremer shakespeare company'

de D.S.     HotNews.ro
Luni, 20 aprilie 2015, 12:06 Actualitate | Cultură

Machtspiele Neue Theaterstücke aus Rumänien
Foto: ICR Viena
În data de 20 martie, de la ora 19.30, la teatrul bremer shakespeare company are loc lansarea primei antologii de teatru românesc contemporan în limba germană. Apărută la prestigioasa editură Theater der Zeit din Berlin sub titlul „Machtspiele – Neue Theaterstücke aus Rumänien“ / „Jocuri de putere –  Noi piese de teatru din România“, antologia cuprinde cinci piese semnate de: Gianina Cărbunariu (Schrift in Großbuchstaben / Tipografic Majuscul şi Spargel / Asparagus), Catinca Drăgănescu şi Eugen Jebeleanu (dontcrybaby), Roxana Marian (Medea oder Über das eheliche Glück / Mede/ea sau Despre fericirea conjugală) şi Elise Wilk (Zimmer 701 / Camera 701).

Antologia a fost prezentată la Berlin în data de 18 martie, la librăria cu specific teatral „Einar & Bert“ în prezenţa autoarei Gianina Cărbunariu. Totodată, la Viena volumul a fost prezentat în avanpremieră pe 12 aprilie în cadrul evenimentului de încheiere a festivalului de teatru „Die Besten aus dem Osten“ / „Cei mai buni din Est“.

Lansarea volumului în Austria va avea loc la Volkstheater din Viena în data de 5 mai, începând cu ora 19.30. Cu această ocazie va avea loc lectura scenică a piesei Zimmer 701, în prezenţa autoarei Elise Wilk. De asemenea, Irina Wolf şi traducătorul antologiei, Daria Hainz, vor participa la o dezbatere despre teatrul românesc contemporan. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român de la Viena în colaborare cu Societatea Austro-Română (AUSTROM), editura Theater der Zeit şi Volkstheater din Viena.

„Machtspiele – Neue Theaterstücke aus Rumänien“ completează seria „Dialog“ a editurii berlineze. Cartea a apărut cu sprijinul Institutului Cultural Român prin programul Translation and Publication Support Programme (TPS) şi al reţelei europene de traduceri Traduki. În cadrul turneului de promovare, volumul va fi prezentat în acest an la Berlin, Bremen, Viena şi Ingolstadt.

„Prin cele cinci voci aduse în prim-plan, antologia propune spaţiului cultural germanofon întâlnirea cu o generaţie convinsă încă de relevanţa socială a celei mai sociale dintre arte. Nu în sensul consacrat în România dictaturii, când teatrul devenise fanionul «rezistenţei prin cultură» (sintagmă intens contestată în ultimii ani, făcând trimitere la opoziţia neasumată, difuză şi, prin urmare, ambiguă în raport cu puterea profesioniştilor din câmpul culturii), cât în sensul unui angajament real al artistului în viaţa societăţii şi a comunităţilor prea puţin reprezentate în sfera publică. Pentru această generaţie, dramaturgia nu mai e doar o practică artistică, ci cu adevărat un instrument al schimbării.“ (Andreea Dumitru)


Citeste mai multe despre   
Material sustinut de BCR

VIDEO Antreprenor StartUp Nation / Fondatorul Scolii de Bijuterie Contemporana: Eu nu vin la serviciu, eu vin in propriul meu atelier, in care imi exprim ideile. Ceea ce misca industria asta sunt ideile, nicidecum cifrele

David Sandu s-a ocupat de designul de bijuterii de cand era copil si a invatat pe cont propriu tot ceea ce stie. Assamblage - Scoala de Bijuterie Contemporana a aparut drept consecinta a acestei pasiuni. David face parte dintr-o industrie creativa emergenta, insa atat el, cat si cei care au trecut in ultimii 7 ani pe la bancurile de lucru ale scolii sale se vad adesea nevoiti sa spuna ca fac alte lucruri, pentru ca activitatea lor nu exista intr-un cadru legal.

171 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă