Ministerul Culturii din Romania va deveni membru al retelei Traduki, statut ce va contribui la promovarea culturii scrise romanesti in spatiul de limba germana, dar si in cel balcanic. Guvernul a aprobat un Memorandum privind acordarea sprijinului necesar aderarii Ministerului Culturii la Traduki, reteua europeana dedicata literaturii si cartilor, se arata intr-un comunicat al Guvernului. In calitate de membru, Ministerul Culturii din Romania va avea o contributie financiara anuala la reteua Traduki. In anul 2015, contributia Ministerului Culturii va fi de 20.000 de euro.

Traduki este o retea europeana pentru literatura, care include Albania, Austria, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Elvetia, Germania, Kosovo, Liechtenstein, Macedonia, Muntenegru, Serbia si Slovenia. Traduki a fost initiata de Ministerul Federal pentru Afaceri Europene si Internationale al Austriei, Ministerul de Externe al Republicii Federale Germania, Consiliul elvetian pentru arte 'Pro Helvetia', KulturKontact din Austria, Institutul Goethe si Fundatia S. Fisher.

Reteaua are drept obiective traducerea de volume de fictiune si non-fictiune, carte pentru copii si tineret, schimburi intre autori, traducatori, editori, librari, critici si oameni de stiinta, schimburi de informatie, alte forme de colaborare culturala intre statele membre.

Participarea Ministerului Culturii ca membru cu drepturi depline al retelei Traduki va facilita accesul tinerilor autori din Romania la un public dinamic (30 de milioane de cititori in spatiul balcanic si peste 60 de milioane in cel germanofon). De asemenea, autorii romani vor beneficia de traduceri din, in si intre limbile sud-est europene si limba germana, dar si oportunitati de colaborare cu edituri importante din spatiile geografice in care functioneaza Traduki. Totodata, aderarea la aceasta retea faciliteaza accesul la o baza larga de volume traduse in limbile sud-est-europene si limba germana.

Traduki sustine finantarea de festivaluri, forumuri, intalniri, seminarii, conferinte si alte evenimente culturale in scopul promovarii literaturii, contribuind la asigurarea unei mai bune vizibilitati a evenimentelor culturale.