Balerinul Dawid Trzensimiech de la Royal Opera House Covent Garden s-a alăturat în luna martie Companiei de Balet a Operei Naţionale Bucureşti, condusă de coregraful si balerinul Johan Kobborg.

Dawid TrzensimiechFoto: Opera Nationala Bucuresti

Finalist la Concursul Prix de Lausanne şi laureat al primei ediţii a Concursului Internaţional de Balet şi Coregrafie de la Beijing (China, 2011), artistul de origine poloneză Dawid Trzensimiech, prim-balerin al Operei Naţionale Bucureşti, poate fi urmărit miercuri, 19 martie, ora 19.00, pentru prima oară pe scena teatrului, în spectacolul de dans contemporan Tango. Radio şi Juliet, în coregrafia lui Edward Clug.

Compania de Balet a Operei Naţionale Bucureşti reprezintă o nouă etapă a carierei mele. Am decis să mă alătur acestui teatru datorită varietăţii de titluri din repertoriul clasic şi modern, în care nu am avut încă ocazia să evoluez. De asemenea, Directorul Artistic al Companiei de Balet, Johan Kobborg, cu care am avut şansa să lucrez în urmă cu câţiva ani, este o adevarată sursă de inspiraţie pentru mine şi aştept cu entuziasm să pregătim următoarele debuturi, a declarat prim-balerinul Dawid Trzensimiech.

Dawid Trzensimiech va debuta în Radio şi Juliet, cea de-a doua parte a spectacolului, despre care regizorul şi coregraful spectacolulului Edward Clug, artist de origine română, director artistic al al Companiei de Balet a Teatrului Naţional din Maribor (Slovenia) declara în 2010:

„Radio and Juliet” reprezintă o cotitură în cariera mea şi în evoluţia companiei de la Maribor. Acest spectacol, într-un fel exploziv şi expansiv, ne-a scos din Slovenia. Este un fel de trade mark pentru noi şi pentru mine ca artist. Dacă după „Tango” am avut acea perioadă de căutare, cu „Radio and Juliet” am simţit că am ajuns undeva, că am găsit în sfârşit ceea ce căutam. Mi s-a părut că am urmat o direcţie naturală, pe care în continuare o dezvolt, vorbesc despre stil. De fiecare dată mă reîntorc la „Radio and Juliet” ca la un punct de referinţă. (Edward Clug)

Rolul principal Juliet va fi interpretat de prim-balerina Bianca Fota, o artistă cu un vast repertoriu, din care amintim rolurile principale din Spărgătorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski, Don Quijote de Ludwig Minkus, Lacul lebedelor de Piotr Ilici Ceaikovski, Giselle şi Corsarul de Adolphe Ch. Adam.

Dawid Trzensimiech este de origine poloneză şi a studiat la Şcoala Naţională de Balet din Bytom. De-a lungul timpului a câştigat numeroase premii, fiind laureat al Concursului Naţional de Dans din Gdansk în 2003 şi 2005 şi al Concursului Internaţional de Dans de la Rieti, Italia. A fost de asemenea finalist la Concursul Prix de Lausanne în 2006 şi a câştigat o medalie la prima ediţie a Concursului Internaţional de Balet şi Coregrafie de la Beijing, China, 2011. S-a pregătit la Şcoala Regală de Balet din Londra în urma primirii unei burse din partea organizatorilor Prix de Lausanne. Dawid Trzensimiech a devenit membru al Baletului Regal în anul 2008, unde în 2012 a devenit solist. A creat roluri în coregrafia unor creatori precum Wayne McGregor, Christopher Wheeldon, Liam Scarlett, Alexei Osipovich Ratmansky, David Dawson.

Repertoriu:

· Prinţul din “Spărgătorul de nuci” de Piotr Ilici Ceaikovski, coregrafia: Peter Wright

· James din “La Sylphide” de Herman Severin Løvenskiold, coregrafia: Johan Kobborg

· Lenski din “Oneghin” de Kurt-Heinz Stolze, coregrafia: John Cranko

· Benvolio din “Romeo şi Julieta” de Serghei Prokofiev, coregrafia: Kenneth MacMillan

· Florestan din “Frumoasa din pădurea adormită” de Piotr Ilici Ceaikovski, coregrafia clasică adaptată de Anthony Dowell, Frederick Ashton, Christopher Wheeldon

· Pas de troix din “Bijuterii” (colaj muzical), coregrafia : George Balanchine

· Solist în « Polyphonia”, muzica: György Ligeti, coregrafia: Christopher Wheeldon

· Solist în « Chroma” de Joby Talbot şi Jack White III, coregrafia: Wayne McGregor

· Solist în “Infra”, muzica: Max Richter, coregrafia: Wayne McGregor

· Solist în “Scène de ballet”, muzica: Igor Stravinski, coregrafia: Frederick Ashton

· Solist în „Gloria” de Francis Poulenc, coregrafia: Kenneth MacMillan

· Solist în „Requiem”, coregrafia: Kenneth MacMillan

· Solist în „Giselle” de Adolphe Charles Adam, adaptarea coregrafică: Peter Wright

· Solist în „Lacul lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski, coregrafia clasică adaptată de Frederick Ashton şi David Bintley

· Solist în „Voluntaries” de Francis Poulenc, coregrafia: Glen Tetley

· Solist în „Danes á grandevitesse”, coregrafia: Christopher Wheeldon

· Solist în „Rhapsody”, muzica: Serghei Rahmaninov, coregrafia: Frederick Ashton.