Teatrul Mignon (Hristo Botev nr.1) prezinta ultimele doua spectacole ale verii 2013, luni, 29 iulie, reprezentatia "A.D. 3874. Cronică fantastică", după I.L. Caragiale si marti, 30 iulie, "Vorbe, vorbe, vorbe...", pe texte de Dumitru Solomon.

"A.D. 3874. Cronică fantastică"

Foto: Teatrul Mignon

Luni, 29 iulie, ora 20:30 : "A.D. 3874. Cronică fantastică", după I.L. Caragiale

Regizorul Marius Costache si actorii Eduard Cârlan, Bogdan Costea şi Eduard Haris dau viaţă personajelor dintr-un text scris de Caragiale la numai 22 de ani, în care acţiunea se petrece în anul 3874, în China... dar câte lucruri nu sunt asemănătoare cu realitatea vremurilor sale... şi ale noastre...

La noi, în București cel puțin, vara e cald și lene. Și multe covrigării și, pe măsură, braserii. "Și oameni fel de fel, și mai așa și mai așa". Noaptea e mai racoare, "tot poți pentru ca să zici că respiri". Și la vreme de seară limba omului se dezleagă și dă-i fălci la vorbă.

Dincolo de "marea trăncăneală", simțim în opera lui Caragiale o adiere a suprafirescului care dă târcoale. Spectacolul nostru studiază permanențele umane, bazate pe imortalitatea spiritului lui Mitică, și, mergând mai departe, identificând chiar imixtiunea unei lumi supranaturale într-a noastră. Pentru noi, cotidianul este o taină. Iar în acest spectacol ne-am făcut o profesiune de credință în a potența taina prin taină, nevrând să denumim - nici nu credem că se poate - CINE, CE și CUM ne bântuie.

"Vorbe, vorbe, vorbe..."

Foto: Teatrul Mignon

Marţi, 30 iulie, orele 20:30: "Vorbe, vorbe, vorbe...", în regia Deliei Nartea

Spectacolul "Vorbe, vorbe, vorbe..." reuneste texte alese din 5 piese scurte semnate de Dumitru Solomon: "Vorbe, vorbe, vorbe...", "Orient-Expres", "Superba, nevăzuta cămilă...", "Joc" şi "Coşmar".

Distributia spectacolului este compusa din Luminiţa Bucur, Oleg Apostol si Alexandru Sinca. Regia este semnata de Delia Nartea.

În 1997, cu prilejul unui volum de teatru – "Antologii" (Editura Untext) –, în cuvântul înainte "Un sfat către mine", Dumitru Solomon scria: "Sînt convins că astăzi, cînd scriu eu teatru, alţii, mai tineri şi mai adecvaţi decît mine, hotărăsc şi ei că trebuie scris un «altfel» de teatru. Pe aceşti tineri dramaturgi aflaţi în răspăr cu scrisul meu şi al generaţiei mele, deşi îi simt iconoclaşti şi poate, dispreţuitori, raţiunea mă obligă să-i consider îndreptăţiţi, iar sufletul mă îndeamnă să-i iubesc, fiindcă, în pornirea lor de revoltă, mă descopăr pe mine, cel de-acum treizeci de ani, iar imaginea propriei tinereţi şi a propriului început nu poate să nu mă înduioşeze (...)".

« Proiectul “Vorbe, vorbe, vorbe…” s-a născut din dorinţa de a oferi unor tineri actori talentaţi – Luminiţa Bucur, Oleg Apostol şi Alexandru Sinca – posibilitatea de “a juca” şi de “a se juca” pe texte româneşti contemporane, într-un spaţiu creat special pentru spectacole de teatru cu distribuţie mică, de calitate: un spaţiu cu adevărat Mignon. » Delia Nartea.