Un bust al poetului Mihai Eminescu a fost dezvelit, sambata, in localitatea Holboca din Ucraina, cu prilejul implinirii a 124 de ani de la moartea poetului. Evenimentul avut loc la doua zile dupa ce bustul, aflat in fata Muzeului din Holboca, a fost vandalizat, capul lui Eminescu fiind furat de pe soclu, relateaza Agerpres. Realizatorul bustului a reusit, in mai putin de 24 de ore, sa confectioneze o copie dupa capul lui Eminescu.

Lucrarea a fost realizata la initiativa Societatii pentru Cultura Romaneasca "Mihai Eminescu" din Cernauti, cu sprijinul financiar al unor sponsori din Romania si Ucraina.

"Acest monument de arta a fost vandalizat de niste nationalisti care, in noaptea de 13 spre 14 iunie, au rupt capul poetului si au disparut cu el. Totul s-a intamplat in acea noapte cand se implineau 72 de ani de la deportarile in masa ale romanilor din Ucraina. Atunci, unii ne-au distrus familiile, iar acum altii au vrut sa ne fure simbolul national', a afirmat presedintele Societatii pentru Cultura Romaneasca "Mihai Eminescu", Vasile Bicu, care a multumit autoritatilor ucrainene care s-au implicat in rezolvarea cazului.

Bustul lui Eminescu a fost amplasat in Holboca in ciuda avizelor negative ale administratiei locale. Pentru a putea realiza lucrarea, initiatorii proiectului au cerut si obtinut aprobarea administratiei raionale din Hliboca.

Dezvelirea bustului a avut loc in prezenta presedintelui Consiliului Regional Cernauti, Mihail Gainiceru, a sefului Administratiei Raionale de Stat Hliboca, Nicolae Sahariuc, presedintele Consiliului Raional Hliboca, Vasile Rotaru, dar si a vice-consulului Romaniei la Cernauti, Denisa Gabor, si deputatului minoritatilor, Ion Popescu.