Pentru ca ideea de regalitate inseamna - dincolo de orice semnificatie politica - asocierea cu notiunile de eleganta, rafinament si valoare, o sarbatoare ca cea a Zilei Regalitatii (10 mai) nu se putea potrivi mai bine cu altceva decat cu un adevarat regal muzical la cel mai inalt nivel artistic. Sambata, 11 mai, de la 19.00, Orchestra Nationala Radio va prezenta un Concert Regal, in prezenta Altetelor Regale Principesa Margareta si Principele Radu.

Concert Regal la Sala RadioFoto: Afis

Trei mari muzicieni de talie internationala, care au strabatut meridianele lumii evoluand in cele mai importante sali de concert sunt invitati la Sala Radio pentru acest eveniment: dirijorul roman Christian Badea, violonista Mihaela Martin si violoncelistul suedez Frans Helmerson.

In mod traditional, seara se va deschide cu Imnul Regal (Eduard Hubsch) si va continua cu Dublul concert pentru vioara, violoncel si orchestra, ultima lucrare pentru orchestra conceputa de Brahms, deosebita prin prezenta a doi solisti alaturi de ansamblul muzical. Cea de-a doua parte a evenimentului va prilejui bucuria audierii uneia dintre cele mai cunoscute simfonii: Simfonia a IX-a in mi minor - Din lumea noua semnata de compozitorul ceh Antonin Dvorak in perioada in care conducea Conservatorul de la New York. Lucrarea a obtinut un succes triumfal inca de la prima auditie in 1893, la Carnegie Hall din New York.

CHRISTIAN BADEA si-a inceput studiile universitare la Conservatorul de Muzica din Bucuresti (unde a studiat vioara), a continuat apoi cu studii de dirijat in Bruxelles, la Mozarteum din Salzburg si la Juilliard School in New York, unul dintre mentorii sai principali fiind Leonard Bernstein. Timp de 10 ani a fost dirijor invitat al prestigioasei institutii Metropolitan Opera - New York, fiind insa de asemenea invitat pe scenele unor teatre lirice ca Royal Opera House - Covent Garden din Londra, operele de Stat din Viena, Bayer, Hamburg, Grand Theatre - Geneva, Theatre Royal de la Monnaie din Bruxelles, Operele Regale din Copenhaga si Stockholm, Teatro Regio din Torino s.a. Orchestre la cel mai inalt nivel din intreaga lume au evoluat sub bagheta dirijorului roman: Royal Philharmonic Orchestra, Orchestra Simfonica BBC din Londra, Filarmonica din Amsterdam, Orchestra Filarmonica Radio din Olanda, Orchestra Filarmonica Radio si Orchestra l'Ile de France, Orchestra Nationala din Lyon, Orchestra RAI din Torino, Orchestra "Santa Cecilia" din Roma, Orchestra "Maggio Musicale" din Florenta, Filarmonica din Tokyo s.a.

MIHAELA MARTIN, violonista de exceptie al carui talent a fost recunoscut si aplaudat pe toate meridianele, a sustinut concerte alaturi de BBC Symphony, Royal Philharmonic, Montreal Symphony, Mozarteum Salzburg. Ca membru fondator al cvartetului Michelangelo, sustine recitaluri in toata lumea, partenerii sai de cvartet fiind Stephan Picard, Nobuko Imai, Frans Helmerson.

Violoncelistul FRANS HELMERSON a concertat in Noua Zeelanda, America de Sud, Rusia, Australia, Japonia, sustinand totodata si numeroase recitaluri. Discografia sa este foarte apreciata si cuprinde lucrari ce releva amplul repertoriu al artistului. Frans Helmerson este preocupat in mod special si de muzica de camera, din anul 2002, alaturi de Mihaela Martin, Stephan Picard si Nobuko Imai fondand cvartetul de coarde Michelangelo.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane si in Magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, precum si la Casa de bilete a Salii Radio.