Expoziţia retrospectiva de benzi desenate Livia Rusz deschisa la sediul ICR Budapesta (1146 Budapest, str. Izsó nr. 5) va fi vernisata miercuri, 20 iunie. Expoziţia dedicată graficienei şi ilustratoarei de BD, găzduită în februarie 2012 de Centrul Cultural al Ungariei din Bucureşti, iar din aprilie de Filiala Seghedin a ICR Budapesta, prezintă planşele şi desenele originale ale artistei, care evocă pentru mulţi anii copilăriei.

Potrivit ICR budapesta, expoziţia va fi vernisată de curatorul Alexandru Ciubotariu.

Lívia Rusz (grafician, pictor, ilustrator, desenator de BD) debutează în 1958 la revista pentru copii Napsugár (Raza de soare) din Cluj. În 1963, împreună cu scriitorul Fodor Sándor creează piticul Csipike/Cipi, figură emblematică în imaginarul româno-maghiar, iniţial personaj BD, mai târziu erou a cinci povestiri, tipărite în numeroase ediţii şi traduse în mai multe limbi. La sfârşitul anului 1987 Lívia Rusz se stabileşte la Budapesta, unde în anul următor, publică volumul de benzi desenate Nu tot ce străluceşte e aur (Nem mind arany, ami fénylik), şi Miskati intervine (Miskati közbelép) ambele cu mare succes în rândul publicului. Începând din 1998 colaborează cu scenaristul şi colecţionarul de benzi desenate Ferenc Kiss. Împreună creează povestea Prometeu, binefăcătorul cu intenţii rele (Prométheusz, a rosszmájú jótevő). Totodată publică în revista pentru copii Dörmögő Dömötör şi seria Aventurile lui Kalamajka (Kalamajka kalandjai).

Începând din anul 1966, Livia Rusz publică benzi desenate şi în periodice româneşti: Arici Pogonici, Cravata Roşie, Luminiţa, Cutezătorii şi Şoimii Patriei, dar semnează şi patru albume de benzi desenate, respectiv peste 80 de cărţi bogat ilustrate, publicate la editurile Tineretului, ESPLA, Dacia, Kriterion, Ion Creangă şi Garamond Junior. Împreună cu scriitoarea Lucia Olteanu, a creat îndrăgitele personaje Mac şi Cocofifi. „Livia Rusz, cu marele său talent de a uimi ochii copiilor de oricând şi de pretutindeni, este un discret, dar veritabil ambasador al spaţiului cultural româno-ungar, spaţiu peste care trimite mesajele creaţiei sale delicate. Iar de aici, mai departe, în lume“ scrie Mircea Opriţă, fostul director al ICR Budapesta, în prefaţa monografiei dedicate Liviei Rusz.

Alexandru Ciubotariu creatorul Muzeului Benzii Desenate, inaugurat în luna iunie 2011 la Muzeul Naţional de Arta Contemporana s-a născut pe 10 iulie 1979. A terminat Liceul de Artă din Constanţa, apoi Facultatea de Artă “George Enescu” din Iaşi, secţia grafică. De la vârsta de 15 ani publică în diferite reviste din România, numărând peste 60 de ziare şi reviste din România, Belgia, Slovenia, Polonia, Croaţia, Cehia, Franţa, Grecia. Este autorul ilustraţiilor a 13 cărţi. Este autorul a unsprezece albume de benzi desenate, a avut mai mult de 50 expoziţii în: România, Franţa, Ungaria, Cehia, Serbia, Maroc, Rep. Moldova, Polonia, Germania. Deţine peste 20 de premii, majoritatea pentru banda desenată. A fost iniţiatorul şi conducătorul a două cluburi BD (unul în Constanţa şi altul în Iaşi în perioada 1998 – 2000), scopul acestora fiind deprinderea tehnicilor specifice şi promovarea benzii desenate. Alexandru Ciubotariu este cunoscut şi după pseudonimul Pisica Pătrată.